Säkra pensionskapital
Sök:

Säkra pensionskapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lennart

Den här artikeln publicerades 2017-06-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Säkra pensionskapital

Hej!

Jag har 1-2 år kvar innan jag kommer att börja ta ut mina pensioner.

Det mesta ligger i tjänstepensionslösningar med placeringar i fonder.

Hur tycker du att man ska tänka vad gäller placeringsstrategi före, och

under utbetalningstiden?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att ge råd om pensionssparande är svårt.  Här är en beskrivning hur jag resonerar. Hoppas du kan hitta något att använda dig av.

Normalt sker ett sparande genom periodvisa insättningar, vilket ger en viss ”krockkuddeeffekt” för aktiefonder.  När börsen går ned, köper man andelar i fonderna billigare och billigare. När börsen sedan vänder upp, har man då en fördel av detta. Men när pensionären börjar att lyfta sin pension är det slut med detta. Inga påfyllningar till fonden sker och effekten kan bli brutal, om fonderna sjunker med 20-30%.

Har man börjat att lyfta sin privat- eller tjänstepension så kan man heller inte ändra sig. Skulle börsen gå ned, kan man inte hoppa över utbetalningarna exempelvis ett år, i väntan på att börsen stiger igen.

Först några fakta. En grov uppskattning ser ut så här: På en femårsperiod slår börsen inflationen åtta gånger av tio. En gång av tio går du plus, men inte så att det täcker inflationen, och den tionde gången förlorar du en del av dina pengar.

Enligt min bedömning sjunker behovet av en hög pension för varje år. En resa på egen hand till Sydafrika vid sextiofem, blir tio år senare en resa med PRO till Mallorca, och ytterligare några år senare så blir det en tågresa till Göteborg för att hälsa på barnbarnen. Jag kommer därför att lyfta merparten före åttio års ålder.

För mig är det viktigt att min efterlevande fru (om jag dör först) har en fortsatt bra ekonomi.

Så här blev det:

Under en femårsperiod lyfter jag först den del av tjänstepensionen som inte är livsvarig och inte har efterlevandeskydd. Jag gör likadant med mitt privata pensionssparande som inte har efterlevandeskydd. Här är dryga 80 % räntebärande placeringar, och resten är aktiefonder. Har du en hög pension så kanske du skall förlänga tiden för utbetalning för att inte hamna över brytpunkten.

Resterande pensionsbelopp skjuter jag fram i fem år. För närvarande ligger här cirka 70 % i aktiefonder och resten i räntefonder. I takt med att första femårsperioden tar slut så kommer jag att balansera om portföljen så att andelen räntor ökar till kanske 70-80%.

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I november blir jag 65 och överväger hur ITPK och privat pensionskapital skall förvaltas under utbetalningen, har idag en mix av traditionella och fondförsäkringar.
  Snart kommer bolagen att skicka brev med frågor när utbetalning skall starta och likaså om jag vill flytta från aktiefondförsäkring till traditionell försäkring.

  PPM kan jag fortsätta med fondförsäkring och under utbetalningen går det att byta till traditionell försäkring så då går det att skjuta på det valet.

  Övriga (AMF, SPP) tror jag att det kommer en fråga om flytt från aktiefondförsäkring till traditionell i samband med utbetalningsstart och sedan är det låst.

  NESTORs svar ovan ligger i linje med mina tidigare tankar men det som gör mig fundersam är min känsla att aktiemarknaden har blivit mer volatil och oxå tankar om framtidens aktiekursutveckling postcorona.
  Medellivslängden är drygt 20 år så några uppgångar och fall lär ju ske på börsen men vill man uppleva det som glad pensionär…

  Några ideer/tankar hur man skall välja form under utbetalning idag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-20 klockan 08:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.