Säkra sparande utomland
Sök:

Säkra sparande utomland

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Örjan

Den här artikeln publicerades 2017-10-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Säkra sparande utomland

Förutsatt att sveriges ekonomi klappar ihop ordentlig, vilket jag inte alls håller för otroligt, hur gör jag för att ha ett sparande som behåller sitt värde och är nåbart?

I en större lokal ekonomisk krasch påverkas säkert fondvärde, men även fondbolagen själva, webbportaler mm. Jag är ute efter utländska möjligheter till att spara som är ett bra alternativ, och inte minst för att sprida riskerna.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Örjan,

Vi resonerade om en liknande frågeställning i en tidigare fråga, men då var scenariot lite mer dramatiskt att Sverige skulle drabbas av inbördeskrig.

Mot att sveriges ekonomi går dåligt är det ju enkelt att skydda sig. Investera dina pengar i andra länder. T.ex. en globalfond innehåller en mycket liten andel svenska aktier, och skulle således knappt påverkas alls om det bara var Sverige som gick dåligt. Egentligen fungerar ju vad som helst som inte är placerat i Sverige att investera i, du kan ju köpa aktier direkt i utländska företag. Men denna typ av diversifiering bör man ju alltid ha. Att Stockholmsbörsen presterat bra historiskt är ju som du är inne på ingen garanti för att det fortsätter.

Jag tror du skjuter långt över målet om du försöker ta med att pengar kan försvinna om din bank (t.ex. Nordnet/Avanza) går omkull. Ett ISK-konto är ju ditt personligen och ska inte påverkas av det.

Sen finns ju risken att staten på något sätt skulle konfiskera pengar, via någon ny skatt eller på mer dramatiskt sätt. Det är ju betydligt svårare att skydda sig mot, och innebär kanske en flytt eller någon halvlegal lösning i annat land (?). Frågan är ju också vilket land man isf ska flytta till eller skaffa konto i. Även om det finns problem i Sverige, så har ju de flesta land sina egna problem, de flesta betydligt större än Sverige..

Det är iaf mina tankar,

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Schweiz

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
 2. Vit pil

  Finns risker där med. 2015 åkte landet på en rejäl smäll när man tvingades släppa kopplingen av sin valuta mot euron. Börsindex rasade kraftigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Deras börsindex rasade eftersom deras valuta stärktes. I Sverige löser vi det genom att göra sparare fattigare men ge sken om att börsen går superbra men i själva verket är Sthlmsbörsen bara ett index på tillgångsinflationen i Sverige och kronans devalvering. Det som driver svensk ekonomi är fastighetsbranschen och negativa räntor trots en inflationstakt närmare 2,5%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
 4. Vit pil

  Schweiz är onekligen ett av de trevligare länderna finansiellt, även om vissa delar kanske är väl konservativa för att man skall vilja flytta dit.

  Dock hävdar jag att det nog sällan är värt en flytt till annat land för att komma undan ett specifikt problem. Situationer som den i T:s kommentar (eller för all del flyktingarna som är populära att skylla på i SE idag) kan ju ändras snabbt, och ska man då flytta igen? Det tror inte jag är något recept på framgång.

  Däremot diversifiering i sitt sparande/kapitalförvaltning är ju något annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 5. Vit pil

  Visst finns det problem i Sverige men jag tror inte att Örjan behöver vara rädd. Sverige har urstarka finanser. Statsskulden uppgår till cirka 33% av bruttonationalprodukten, ungefär samma nivå som Schweiz. USA har över 100%!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-10 klockan 15:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.