Sälja aktier
Sök:

Sälja aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Sälja aktier

Hej! Jag har aktier i Hm på ett aktiekonto som jag haft sedan flera år. Det är de enda pengarna jag har kvar i ett aktiekonto.  De ligger på -30 % och har ett värde på 6000kr. Bör jag sälja för att lägga in pengarna på ett Isk i stället? Sparar enligt de olika portföljerna som finns här annars, men dessa har blivit släpande pga har inte kunnat bestämma mig. 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Aktien har haft vind i seklet på sistone, över 60% i år. Kanske håller trenden några månader eller år till, vem vet? Men risken är jättehög om du har bara en enda aktie, både på kort och lång sikt – det är få som skulle våga. Minst 10 aktier och högst 10% i en enskild aktie är en vanlig rekommendation. Om du gillar spänning kan du förstås behålla H&M som en chansaktie, men om du säljer nu slipper du skatta för vinsten och sover kanske lite bättre. Lycka till när du bestämt dig!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag köpte HM nov 2017 och sålde jan 2019.  Förlorade 27,5% (efter räknade bort 4 utdelningar).  Förlust fick inte kvitta mot mot vinst eftersom aktie sparade i ISK.   Nu har jag både depå och ISK.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade sålt HM-aktierna bara för att bli av med aktiekontot. Eftersom du slipper skatt (pga förlusten) är det väl lika bra att göra det nu kan jag tycka. Du går miste om lite utveckling för att du kommer stå utanför marknaden i några dagar. Som kan bli antingen positivt eller negativt beroende vad som händer under perioden.

Nästa fråga är då om du gillar dina HM-aktier, har förtroende att dessa kommer öka i värdet och vill därför ha kvar dessa framöver också. I så fall är det bara att överföra pengarna till ditt ISK och köpa nya aktier för samma belopp så att du chansar på utvecklingen där….  Gillar du inte HM så är det enkelt också och investerar du kapitalet enligt resten av din ISK-portfölj eller satsar på något som du tror på.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-25 klockan 13:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.