Sälja av aktiefonder
Sök:

Sälja av aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Sälja av aktiefonder

Jag investerade för ca 1 år sen i en aktiefond. Den har nu rasat rejält på senaste tiden. Som nybörjare undrar jag om det är smartast att sälja av direkt och gå med förlust eller ha is i magen och vänta (men riskera att förlora ännu mer). Vad gör jag?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad är det för fond? Hur lång sparhorisont har du?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktiefonder ska man ha långsiktigt, minst 5 år men gärna mer än 10. De kan svänga mycket både uppåt och nedåt på kort sikt, men på lång sikt är det förväntat att de ska gå med plus ganska många procent per år (vissa år är sämre, andra är bättre). Om du säljer nu så missar du eventuella uppgångar i framtiden. Har man en långsiktig strategi så är det nu man ska köpa mer aktiefond, inte sälja. Att sälja på grund av hur marknaden rör sig kortsiktigt är ett jättebra sätt att förlora pengar på aktier. Det kallas att man försöker ”tajma marknaden” och det är i princip bevisat att det är omöjligt. Istället bör man ha en långsiktig strategi som man är trygg med så att man klarar att sitta still i båten.

Sedan beror det lite på vad det är för aktiefond du har. Är det en aktivt förvaltad fond med hög avgift, och/eller en väldigt smal fond med dålig riskspridning (till exempel bara en bransch, eller att den inte äger särskilt många företag), då kan det vara värt att fundera på att byta till en fond med lägre risk. Själv har jag bara billiga globala indexfonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-27 klockan 09:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.