Sälja av Allemansfond?
Sök:

Sälja av Allemansfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AnnaS

ställde för sedan frågan: Sälja av Allemansfond?

Vid det här laget har jag strukturerat om nästan hela mitt sparande med inriktning på indexfonder med låga avgifter men kvar är hundra tusen i Allemansfond Komplett som har hängt med i snart 20 år efter en husaffär.

När jag söker på detta forum på Allemansfond så kommer artiklarna från 2013-2014 upp där den anklagas för att inte vara bättre än just index och knappt detachera med 1,31% i avgift. Efter det varnar de inte ha väckt något intresse.

Ni som är lite pålästa, vad tycker ni om allemansfonden och om jag ska byta ut innehavet vad ska jag byta till och ska jag omsätta allt på en gång eller i portioner?

Det är mer än 10 år tills jag planerar att behöva pengarna.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har själv haft allemansfonden i ca 20 år före jag hittade rikatillsammans. Jag gjorde så att jag bytte ut dessa mot indexfonder. Om detta var de smarta valet får vi ju se i framtiden. I mitt fall är detta tänkt för framtida pensionen så de är över 30 år tills dessa ska användas. Du kan göra ett räkneexempel av detta med Jans snurra:

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter

Kort sagt kan man säga att detta gör en skillnad på ca 20 000 över 10 år. Ha dock i åtanke att om dessa är placerade i en aktie och fonddepå så påverkas detta av beskattningen. Då behöver du göra en jämförelse med ett annat av Jans verktyg, här behöver du dock ange hur stor del som är vinst för att se om de är lönsamt eller inte:

Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

 

Personligen ser jag numera en hög avgift som att banken försöker lura mig på pengar då även de vet att dessa inte kommer prestera bättre än indexfonder. Bara den anledningen räckte för mig att byta till indexfonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo jag var inne på det spåret också. Det känns som om vi har samma tankegång.

  Är det någon fler som vill tycka till i frågan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AnnaS
 2. Vit pil

  När du byter så sätt in allt på en gång inden nya fonden. Det är ju faktiskt pengar som redan är investerade, så jag ser ingen logik i att göra periodiska insättningar.

  Bortsett från om det kanske är lite förmånligare i vissa fall att hålla kvar i depå så är det ju ljusår enklare att köpa/sälja/byta fonder och aktier i en ISK, så om det inte jättemycket pengar som man förlorar så skulle jag byta ändå.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-30 klockan 10:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.