Sälja av ärvda aktier från aktiedepå?
Sök:

Sälja av ärvda aktier från aktiedepå?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina

ställde för sedan frågan: Sälja av ärvda aktier från aktiedepå?

Hej!

Jag ärvde för många år sedan Astrazeneca aktier till ett värde av ca 25 000. Under årens lopp har detta värde ökat till ca 135 000, gått väldigt bra detta åt till exempel. Nu tänker jag att jag borde sälja av detta främst för att mitt sparande är väldigt tungt viktat åt ett enskilt företag vilket rimmar illa med riskfördelning. Jag kommer ju då vara tvungen att skatta enligt schablon och således minskar ju vinsten jag får ut rejält. Men det borde väl ändå vara rimligt med tanke på den mer rimliga riskspridningen som blir möjlig?

Även mina ”lekpengar” finns i läkemedelsbranschen  då det är den bransch jag kan så det blir väldigt tungt viktat mot piller så att säga.

Tänker jag fel?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kristina!

Jag tycker du tänker helt rätt, har ett innehav blivit för stort och tagit över portföljen så kan det vara bra att sälja av en del.

Jag själv har en regel att ett innehav inte får överstiga 10% av min portfölj, då måste jag ha minst 10 aktier.

Så jag tycker du tänker helt rätt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-15 klockan 17:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.