Sälja av Avanza för att byta till LYSA
Sök:

Sälja av Avanza för att byta till LYSA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klas

ställde för sedan frågan: Sälja av Avanza för att byta till LYSA

Hej,Jag är på väg att sälja av alla ISK-hinkar på Avanza för att istället lägga in allt i LYSA. Har kört efter fyra hinkar ett tag på avanza och ska sätta upp samma på LYSA.

Inser dock att många fonder tar tid att sälja och ett sådant här byte lär ta 2-3 veckor innan allt är sålt/köpt.

Känner att det är en risk att sitta utanför marknaden nu när det svänger så mycket.

Vad tycker ni, ska man sälja av lite i taget eller vänta helt och hållet?

Osäker på vilken strategi man ska köra….?

/K

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Behåll Avanza och gör det enkelt för dig. Glöm inte att sätta av en buffert på ett vanligt bankkonto med insättningsgaranti. Du slipper ombalanseringar och konstigheter som händer med räntefonder. Avkastningen blir högre än hos LYSA,  så det finns ingen anledning att gå några omvägar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför skulle avkastningen bli högre hos Avanza? Klas har ju inte ens sagt vilka vilka fonder han har? Och du får det att låta som att ombalanseringar är dåligt, förstår inte riktigt hur du tänker?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hej,

  Det är precis så att det är enkelheten med automatisk ombalansering jag är ute efter. Det får jag inte på avanza utan hos Lysa.

  Jag kör fyra hinkar med:
  Avanza: Sparkonto+ och försiktiga portföljen för buffert/lågrisk
  Avanza: Nybörjarportföljen för mellanrisk
  Lysa: 100% aktiefond högrisk

  Försiktiga- och nybörjarportföljen funderar jag alltså på att sälja av och sätta upp på Lysa.

  Ska jag sälja av lite åt gången, säg 20% i veckan eller allt på en och samma gång…?

  Tack för era tips!

  /Klas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Klas
 3. Vit pil

  Tycker att dela upp det i 5 delar låter som en bra och sund plan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Jag tycker oxo att ombalanseringen är krångligt och onödigt därför jag sparar i flera globalfonder och kontanter ,sålde alla räntefonder ,sparar regelbundet oavsett att börsen stiger eller kraschar ,det visat sig vara bästa strategi även i ,,corona tider,,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Johan

Ombalansering är onödig om man satsar 100 % på aktiefonder och inte håller på att laborera med olika räntefonder, guld och annat. Se bara hur det blev nu under krisen.

LYSA 100 % aktiefonder har gett väsentligt sämre avkastning än en bred globalfond, kolla LYSAs hemsida om du inte tror mig.

Klas

Skippa LYSA och satsa på 100 % bred globalfond + ordentlig buffert på bankkonto med insättningsgaranti. Varför krångla till det med hinkar och olika procentsatser i olika fonder hit och dit. Se bara hur man nu gör om portföljerna ….här på bloggen.  En massa onödigt arbete kan jag tycka… och den som lever får se vad det leder till. Jag tror inte det främjar avkastningen på dina investeringar på sikt!

Satsar du 100 % i bred globalfond och har ordentligt på banken för utgifter de närmaste åren kan du sova lugnt och låta börsen fladdra fram och tillbaka,  du behöver inte bekymra dig.

Det enkla är ofta det bästa!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret.

  Ja du har en poäng, blir lite trött på att ombalansera nu igen. Höll på i flera veckor i jan/feb, så mycket väntetid innan allt är sålt/köpt…. så det har jag ingen ork till nu.

  Gillar dock tanken på fyra hinkar, den har verkligen hjälpt mig nu i krisen. Sover hur lugnt som helst trots stora nedgångarna!
  Så den vill jag fortsätta med.

  Får fundera lite till känner jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Klas
 2. Vit pil

  Hej var inne på fondkollen.se.

  Resultatet för Lysa var sämre än vad jag hade förväntat mig.
  Det skulle i så fall inte motivera ett byte från Avanza.

  Har jag kanske missat något?

  Mvh
  Andy

  Resultatet

  Lysa Aktier A
  Fonden Lysa Aktier A ligger på plats 121 av 177 i kategorin ”Aktier: Global, mix bolag” de senaste tre åren.

  Lysa Räntor A
  Fonden Lysa Räntor A ligger på plats 4 av 31 i kategorin ”Räntor: Ränte, SEK obligationer, långa” de senaste tre åren.

  Nedan ser du alla fonder i kategorin. Din fond är markerad. Du kan sortera listan genom att klicka på valfri kolumns rubrik.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andy
 3. Vit pil

  Bara en kort kommentar. Tänk på att det är lite att jämföra äpplen med päron då även två globalfonder eller två räntefonder inte är lika. LYSA har t.ex. i sin räntefond även utländska räntefonder, realräntefonder vilket gör att jag ”Räntor, SEK, obligationer långa” inte är en superbra beskrivning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Alla sorts räntefonder ,har en risk i kristider och ger nästan ingenting vanligt, därför jag tycker att dom ska helst undvika , kontanter är den bästa lösningen ,inflationen är obefintligt så att även sparkonto utan ränta är bättre lösning än räntefonder som kan drabbas av nedgång,likviditetsbrist eller inlåsning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 5. Vit pil

  @Orangutangen
  ”Se bara hur det blev nu under krisen.” Ja, det gick ju betydligt bättre i den här krisen för den som hade både guld och räntefonder i sin portfölj än den som bara hade aktier. När min aktiedel av portföljen var nere 26% var min gulddel i portföljen upp 23%. Då ombalanserade jag och fått bra fart uppåt igen när det vände. Även om jag inte gjort ombalanseringen hade det ändå gått bättre, för t.ex. guld är upp ca 10% i år och exempelvis de flesta globala billiga indexfonder ligger på -5% till -10%. Räntedelen har pendlat +/- 2 procent runt nollan under denna period; också det bättre än 100% aktier.

  Det är väl snarare så att ”Se bara hur det blev nu under krisen.” så var det just de som hade mindre aktier och mer räntor och guld som det gick bättre för? Sedan långsiktig ger det kanske lägre avkastning individuellt, men för kortsiktigt / säkrare sparande som ändå växer så är 100% aktier inte helt rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det där snacket om att jämför äpple med päron är ju dumt. Det klart man kan jämföra äpplen med päron. Står jag i en valsituation på torget och försäljaren erbjuder antingen äpplen eller päron så har jag två alternativ. Antingen gå därifrån utan att köpa något eller välja ett av alternativen.

Det är samma med fonder. Jag har kanske efter mycket övervägande fått fram två fonder som verkar bra. Samma sak här. Antingen avstår jag båda eller väljer den ena. Hur rättvis någon påstår att jämförelsen är kan du lämna därhän.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inte riktigt. Om torghandlaren har att erbjuda antingen äpplen eller päron betyder det att hen har antingen päron eller äpplen, inte både och. Så antingen får du ta det som torghandlaren har eller gå hem tomhänt. Vilket alternativ som är bättre kan vara svårt att avgöra. Det är som att jämföra äpplen och päron.

  Men i fall torghandlaren skulle ha både äpplen och päron då har du faktiskt fått fyra (!) olika valmöjligheter, nämligen (1) äpplen, (2) päron, (3) äpplen och päron och (4), gå därifrån utan att köpa något.

  Och nu till själva kärnfrågan som förhoppningsvis manar till lite eftertanke: om torghandlaren har olika äppelsorter att välja emellan vad bör man jämföra dem med, äpplen eller päron? Eller tycker du att frågan är orelevant?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu är det ju faktiskt så att fondmarknaden innehåller tusentals fonder så någon brist på alternativ finns ju inte.

Frågeställarens alternativ var ju Avanza eller LYSA, inte både ock!

Ja jag tycker din sista fråga är irrelevant! Frågeställaren står ju inför valet att ha kvar Avanza eller gå över till LYSA.

Jag tycker du ska undvika LYSA och behålla Avanza. Utan att veta vilka fonder du har i Avanza så vinner du enkelhet genom att vara kvar i Avanza. Erfarenheten är ju att LYSA avkastar dåligt precis som tidigare kommentar påpekat!

Skulle du välja att sälja fonderna i Avanza så är tiden du är utanför marknaden inga stora pengar såvida du inte hamnar mitt i ett börsras. Då kan det kännas fel att köpa för tidigt medan sälja kan kännas jättebra!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, nu vet jag vad du tycker.

  Men det är omöjligt att veta om Lysa avkastar dåligt om man inte vad man ska jämföra med. Eller är det också något som du bara tycker?

  Vid det här läget har du säkert observerat att Lysa har två olika investeringalternativ, det breda och det hållbara. Och att Lysas hållbara alternativ har gett bättre avkastning på ett års sikt än Avanza Global. Men jag förstår att jämförelsen inte är helt rättvis. Det är ju som att jämföra äpplen och päron.

  Jag håller med att det är enklare om man låter sina fonder vara kvar hos Avanza. Men det borde inte vara speciellt svårt för en normalt funtad människa att sälja sina fonder på Avanza för att lägga in allt på Lysa. Men vi olika.

  Och det är helt sant att för vissa personer kan det kännas jättebra att sälja sina fonder mitt i en börskrasch. Om det sen är så jätteklokt är en annan fråga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Skulle uppskatta att själv kunna jämföra Lysa med olika alternativ.

  Skulle därför vara väldigt tacksam om Jan kan lägga upp lysa .csv filer i vårt gemensamma biblioteket.

  Såg från filen ’backtest av portföljerna’ att underlaget redan finns.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-07 klockan 19:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.