Sälja av fondandelar i vanligt fondkonto, sälja fonder med högst eller lägst avkastning?
Sök:

Sälja av fondandelar i vanligt fondkonto, sälja fonder med högst eller lägst avkastning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Sälja av fondandelar i vanligt fondkonto, sälja fonder med högst eller lägst avkastning?

Hej,

Jag innehar ett vanligt fondkonto (ej ISK) som innehåller ett antal fonder. Dessa fonder har presterat som högst med +140% avkastning respektive som lägst med +65% avkastning.

Anser ni, om man avser sälja av en viss andel (ej hela fondinnehav) av dessa fonder, att det är klokast att sälja av fonder med högre- respektive lägre total avkastning?

Min tanke är att, om man väljer att sälja av fonder med låg avkastning, så behöver man vid försäljningstillfället betala minst skatt för vinsten. Om det uppstår en finansiell nedgång framöver kan man vid det läget, om behovet då finns, sälja av fonder med (idag) högre avkastning.

Jag har för mig att jag någon gång läst på denna sida att det rekommenderades att sälja av fonder i ett depåkonto med lägst avkastning först, vid flytt av fonder till ett ISK.

Jag är medveten om att ovan frågeställning kan vara svår att besvara med tanke på de nästan ändlösa faktorer som skall tagas hänsyn till vid en transaktion likt denna, en generell bedömning kring denna frågeställning bör dock kunna presenteras, om vi förutsätter att samtliga fonder är av liknande typ, om än olika i sina prestationer.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skatten på en reavinst är 30 procent och inte 100 procent! Sälj av dina dåliga fonder och satsa på de som ger en bra avkastning.

Det måste vara bättre att tjäna exempelvis 10 000 och betala 3000 i skatt än att tjäna 4000 kr och betala 1200 kr i skatt.

Förlora pengar bara för att få betala mindre skatt är ingen bra strategi.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Om du endast ska sälja en del så hade jag gjort som du säger, sålt den med mindre vinst först, detta för att dämpa skatten för tillfället.

Däremot så skulle jag ha sålt allt och flyttat över resterande till ett ISK och fortsatt att spara där, Jan har gjort en kalkylator där man kan räkna ut hur lång tid det tar tills man har tjänat in en sådan flytt, kalkylatorn hittar du här!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Menar du verkligen att man skall behålla en dålig fond i stället för en bra? Behöver man göra ett uttag, är väl detta i de allra flesta fall en alldeles utmärkt möjlighet att rätta till sin portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Näe det tycker jag inte att jag skrev?
  Endast att om Johan verkligen vill sälja bara en del av sitt sparande så tycker jag att det låter mest rimligt att sälja den med minst vinst (förloraren).

  Självklart tycker jag däremot att båda bör säljas och investeras i billigare fonder och även på ett ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-24 klockan 14:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.