Sälja av fonder och flytta till fondrobot
Sök:

Sälja av fonder och flytta till fondrobot

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ebbe

ställde för sedan frågan: Sälja av fonder och flytta till fondrobot

Sitter på ett kapital om några hundra tusen (350tkr) som mina föräldrar sparat åt mig, sedan 20-30 år tillbaks.

Nordea Alfa och 5 st olika Swedbank Robur-fonder. De har ökat väldigt bra under dessa år, den bästa med nästan 400%, en på 300%, en på 200%, 100%, 50% och 30%.

Min första fråga. Räknas dessa pengar i min bufferthink?

Sen undrar jag,

Om det vore ert kapital, hade ni sålt av detta och putta in i en fondrobot?

Eller låta det ligga? Fylla på?

Eftersom det inte är ISK åker jag på en dyr vinstskatt när jag plockar ut dem.

Tips hur jag ska tänka här?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du ska sälja av och skatta kan du göra det successivt och överföra till ISK konto där du sedan kan välja vilka fonder du vill. Jag skulle börja med att sälja de som gått bäst.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De är bara i bufferthinken om du flyttat över dem dit. Just nu är de i fonderna, med hög risk, därav nej.

Enklast vore att sälja av, lägga 150 tkr i en LYSA hink med 20/80 som avses för buffert sedan resten i en mellanriskhink på lysa med 60/40. Det där med att planera med skatten vet jag ingenting om när det kommer till aktie-och-fondkonto till ISK.

Har själv fonder på avanza. Tror jag kommer byta till LYSA dock för det är enklare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Funderade på samma sak, eftersom man måste betala skatt om man säljer Är det inte bättre att låta pengarna ligga i fonden där de är och sedan låta allt ytterligare sparande gå in i en fondrobot?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 2. Vit pil

  För att ta reda på om det är värt att flytta ett sparande från AF till ISK så kan du använda en kalkylator som Jan har gjort, du hittar den här!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-26 klockan 07:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂