Sälja av fonderna?
Sök:

Sälja av fonderna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil Torpman

ställde för sedan frågan: Sälja av fonderna?

Hej!

Vi står i valet och kvalet för hur vi ska hantera vår fondportfölj för närvarande…

Bakgrund: vi sparar till handpenning till hus genom fonder. Vi har inget specifikt datum att spara till men har tänkt köpa hus inom 1-2 år. Fonderna har under de senaste veckorna gått ner över 10% (ca. 30.000-40.000 kronor).

Vi står nu i vägvalet:

a) sälja av allt och ta smällen på det vi redan förlorat, och sedan spara allt på sparkonto istället.

b) i fortsättningen spara löpande på sparkonto, men att inte sälja av innehavet i fonderna utan vänta på att Corona-vågen mattats ut och att marknaden vänder upp igen.

Jag vet mycket väl att kortsiktigt sparande inte ska investeras på marknaden, men våra tankar på att börja kolla på hus ordentligt framöver kom samtidigt som börsen gick ned pga. Corona och oljepriserna. Det är lätt att vara efterklok, men frågan är hur vi bäst bör agera framöver. Marknaden kommer ju att vända upp igen inom sinom tid, men frågan är om det kommer att ta 5 år innan den är återställd? I sådana fall är det lika bra för oss att sälja av och ta förlusten direkt.

Vad tror ni?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan ni vänta med att köpa hus, dvs efter 1-2 år, kan det vara värt att göra det. Ingen vet hur lång en återhämtning kan ta men minst ett par år brukar man väl säga vid ett större börsras.

Kan ni inte inte vänta – ta smällen och sälj.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag accepterar att sälja allt och vänta på försäljning av hus i framtiden och förvara kontanter i säkra tillgångar.( Allt du gör är att spara på det nuvarande sparkontot)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Waramphon Plangpleng
 2. Vit pil

  Sitt långt i båten…. Avvakta medhusköpet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valle
 3. Vit pil

  Fonderna och aktierna borde man tradat bort innan fallet stupade som nu skett.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 4. Vit pil

  Emma – det är ju lätt att vara efterklok. Men situationen är ju som den är. Raset kom extremt fort och jag kan tro att endast börsens sälj och köp datorer reagerade tillräckligt fort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joh
 5. Vit pil

  Fast det är lätt att vara efterklok. Jag skulle tro att det bara var börsens köp/sälj-datorer som reagerade tillräckligt fort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Huspriserna kan ju både sjunka och stiga. Men fortsätter det med rejäl lågkonjunktur kanske de faller. Kan kanske löna sig att vänta lite tills vi ser vartåt det går. Blir det ingen oro på bostadsmarknaden går de väl upp några procent per år som de börjat göra nu. Då kan det ju vara läge att ändå gå in nu.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det går inte att tajma marknaden, värdet på aktierna reflekterar även förväntningar på framtida avkastning 2. Ni borde inte satt in ert sparkapital på börsen med så kort sparhorisont! Lösningen: förläng spartiden, köp ej hus

  Men om ni måste köpa hus kan ni lika gärna ta ut pengarna nu som sedan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hus blir dyrare och lagfarten är ju hög.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Anledningen till att man inte ska investera kortsiktigt på marknaden är att ingen vet hur börsen kommer att utvecklas på kort sikt. Fast det visste du ju redan.

För det mesta utvecklas börsen ändå positivt, den brukar gå upp 4 år av 5, så visst kan det vara lockande att spela. Om man spelar rysk roulette är oddsen ännu bättre, 5 av 6.

När spartiden är så kort som två år skulle jag ta det säkra för det osäkra och välja det alternativet som ger minst risk. På en gång.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sälj, vänta och återinvestera. Fånga inte den kniv som faller! Kan vara starten på en lågkonjunktur och då guldläge att bygga. Både låga räntor och pressade priser samt säkert någon form av stimulanspaket från staten blir mums inför nästa högkonjunktur. Om inte annat kommer priset på begagnatmarknaden sjunka. Tycker bättre affär att köpa begagnat och renovera. Ofta bättre läge och kan man lite själv får man mycket bom bom för pengarna. Tänk också hela vägen d v s huset ska funka för livets alla skeenden från barnfamilj till tonåringar och möjlighet att hyra ut del av bostad. Fint om det går att handikappanpassa enkelt vid behov samt behöver minimum av skötsel. Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 07:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.