Sälja bostadsrätt men bo kvar
Sök:

Sälja bostadsrätt men bo kvar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hans Grönkvist

ställde för sedan frågan: Sälja bostadsrätt men bo kvar

Hej.

Jag fick för flera år sen ett erbjudande om att sälja mitt fritidshus med fortsatt nyttjanderätt tills jag avled.  Då skulle företaget i fråga ”ta” (”lägga beslag på”) fastigheten. Finns detta kvar idag?  Vad heter företaget?

MVH

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Företeelsen kallas seniorlån. Bättre än SMS-lån, men ändå inget att rekommendera. Så här skrev Pensionsmyndigheten år 2016:

Så kallade seniorlån kan bli en dyr affär för den enskilde konsumenten. Räntan är ofta flera procentenheter högre än vanliga banklån och kostnaden för ett lån på 500 000 kronor kan bli 200 000 kronor högre på bara tio år. Det visar en genomgång av Pensionsmyndigheten.

 Seniorlån är ett samlingsnamn för en rad olika låneprodukter som riktar sig till äldre personer som äger en obelånad eller lågt belånad bostadsrätt, villa eller fritidshus. Genom att ta ett seniorlån finns möjlighet att frigöra en del av det bundna kapitalet i bostaden och fortfarande bo kvar. Den största skillnaden från ett ”vanligt” banklån är att räntorna inte betalas via pension eller annan inkomst utan med lånade pengar, antingen löpande från en del av lånet eller i samband med att lånet löper ut eller när bostaden säljs.

En orsak till att det blir dyrare är att räntesatserna i regel är två till tre procentenheter högre än för vanliga lån. Det gör att skulden på ett seniorlån ökar snabbt. Vid sex procents ränta fördubblas skulden efter tolv år. Ett seniorlån på 500 000 kronor med fem procents ränta blir drygt 200 000 kr dyrare på tio år än ett vanligt banklån med två procents ränta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast det verkar väl inte riktigt vara upplägget som frågan handlade om?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 2. Vit pil

  Hans – Jag har sett att de nu finns en tjänst som kan köpa ens bostad samtidigt som man får bo kvar och således slipper du ta dessa dåliga seniorlån.

  Fått ett erbjudande som ger mig fullt betalt på min villa och en marknadsmässig hyra därtill. Riktigt bra tycker jag. fromma.se heter tjänsten.

  Lycka till!
  Lasse

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hans – fick ett riktigt bra erbjudande från en tjänst som heter Fromma.se. De köper mitt hus för marknadspris och erbjuder ett livlångt hyresavtal med själig hyra. Som jag dessutom kan säga upp när jag vill.

Då slipper jag både dåliga lån och underhåll.

Lycka till!

Lasse

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-21 klockan 17:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.