Sälja bostadsrätten - och sen då? Hyra, köpa nytt eller investera pengarna?
Sök:

Sälja bostadsrätten – och sen då? Hyra, köpa nytt eller investera pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

Den här artikeln publicerades 2017-04-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sälja bostadsrätten – och sen då? Hyra, köpa nytt eller investera pengarna?

Jag skulle behöva lite klok input då jag står inför ett stort beslut. Jag har aldrig varit intresserad av ekonomi och mer sett att pengar är till för att spenderas. Jag har alltid låtit min partner ha hand om räkningar och liknande, jag har helt enkelt inte brytt mig!

För tre år sedan skilde jag mig och blev då tvungen att ta tag i både mitt liv och min ekonomi. Jag insåg hur lite jag visste och började ta tag i saker och ting. Eftersom det var en akut situation i och med skilsmässan så var jag tvungen att köpa en bostadsrätt så att jag och min dotter hade någonstans att bo.

Jag hade tur och slapp budgivning så priset blev 1 250 000. Med pengar från en husförsäljning blev mitt lån på drygt 900 000. Nu efter tre år vill jag flytta då jag inte alls trivs i bostadsrättsföreningen. Vi behöver inte gå in på anledningarna men jag känner helt enkelt att jag vill flytta.

Vad jag går och grubblar på nu är hur jag ska göra, ska jag sälja och flytta till en ny bostadsrätt eller ska jag ta pengarna och istället hyra en lägenhet? Jag har varit på Balansekonomis första kickoff-föreläsning och vet att ni rekommenderar att köpa ett hyreshus och bo där själv men jag känner inte att det är praktiskt möjligt i mitt fall.

Med tanke på prisstegringen det senaste ligger en lägenhet i min storlek och område på drygt två miljoner idag. Jag skulle alltså få ut en hygglig slant om jag sålde. Samtidigt ligger priserna på andra bostadsrätter enligt min mening löjligt högt. Å andra sidan är det inte helt gratis att hyra heller om man vill bo hyfsat centralt. Hyran för en motsvarande lägenhet ligger på ca 10 000 i månaden.

 1. Hur hade ni gjort?
 2. Försökt hitta en hyreslägenhet?
 3. Bytt till en annan bostadsrättsföreningen där man förhoppningsvis trivs bättre?
 4. Om jag nu skulle sälja och få ut en stor vinst, vad gör jag med de pengarna för att säkra deras värde?

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är en svår fråga eftersom den inte kan avgöras från ett ekonomiskt perspektiv allena.

Eftersom du har varit på kickoffen så gissar jag att du bor i ett storstadsområde och i dagsläget är det klurigt med hyresrätter. Min tes är att alltid se boendet som en konsumtion – det är något som kostar pengar varje månad och som slits över tid. Därmed borde det realistiskt sett minska i värde om man inte puttar in nya pengar kontinuerligt.

Därmed handlar beslutet i en fråga om framförallt energi. Vad kommer ge mig mest energi alternativt kosta mig minst energi. Det skulle jag snarare låta påverka mitt beslut mer inom den ekonomiska ramen. Det är idag många gånger lättare med en bostadsrätt än med en hyresrätt på grund av bristen (eller höga hyror).

Ledsen att vi inte kan ge ett bättre svar än så.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Ingen fara, jag är tacksam för svaret! Jag tycker du sätter huvudet på spiken då du talar utifrån termen ”energi”! Det är precis det som varit problemet här, det har kostat mer energi än jag fått tillbaka i och med dålig grannsämja. På sikt tror jag även att det är en dålig investering då huset kunde ha tagits omhand bättre. Jag kommer att leta brett, både på hyres- och bostadsrättsmarknaden. Är boendet rätt så spelar kanske inte formen så stor roll i längden.

  Tack för ditt svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Karin,
Nu vet jag inte varför du inte trivs i din BRF (det viktiga är väl om det är troligt att samma problem upprepar sig om du flyttar till en ny BRF), därför är det lite svårt att sia om det hela. Om du kan hitta en lägenhet du gillar för 2 miljoner så kommer den att kosta ungefär 5500 kr/månad (efter ränta + avgift, avgiften antar jag till 4000 kr/månad), det är en bit under 10 000 kr/månad.

Vad du ska göra med vinsten beror ju på om du ska bo i hyresrätt eller bostadsrätt. Vid hyresrätt bör du investera dem i enligthet med t ex. nybörjarportföljen, ska du bo i bostadsrätt så hamnar det mesta av pengarna i bostaden (men du får en månadskostnad som är 4500 kr mindre). Du behöver heller inte amortera mer än 1%, vilket blir ~1000 kr/månad.

Jag skulle välja bostadsrätt alla gånger, men det beror ju på hur man trivs med det också. Är det lätt att få tag på en hyresrätt som du skulle trivas i?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen!
  Tack för svar! Kortfattat kan jag väl säga att problemen består i att vi är en så liten förening (6 lägenheter) att vi är väldigt beroende av varandra och att det märks väldigt tydligt när någon inte bidrar (jag tänker till exempel på trappstädning osv). Det har blivit en del infekterade konflikter och jag är rädd att det inte finns en lösning så länge samma personer bor kvar. Lösningen för mig blir istället att flytta till en större förening där fler kan dela på jobbet eller hyra in tjänster.

  Problemet för mig är att jag bor i ett inflyttningsområde där priserna skjutit i höjden tack vare närheten till en storstad. Det är ju en fördel på ett sätt i och med att priserna troligtvis inte kommer att störtdyka, men det innebär även att man får räkna med 3-4 miljoner för en nybyggd/hyfsat ny trea, på det kommer en avgift på minst 4500 kronor (hyran på min trea ligger till exempel på 4 900). Min lägenhet är nu 11 år och jag kan redan nu se ett behov av nya vitvaror inom loppet av några år, saker har redan börjat ge sig. Eftersom jag inte är händig och inte har kontakter vill jag inte köpa en äldre lägenhet som jag ändå kommer att behöva renovera. Samtidigt är jag ensam om att dra in pengarna så jag blir väldigt sårbar om jag sätter mig i en lägenhet med höga lån om räntorna börjar leta sig uppåt. I en hyreslägenhet har jag fördelen att jag bara lyfter på luren om kylskåpet pajar. Ni kanske förstår att jag velar fram och tillbaka? Allra enklast hade ju såklart varit att få till ett byte mot en annan bostadsrätt så att man slapp budgivningar utan kanske bara la en mellanskillnad.

  Jag får väl fortsätta grunna och se om rätt tillfälle dyker upp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin Larsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-06 klockan 14:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.