Sälja Didner & Gerge Aktiefond på Aktie- och Fondkonto, skatta stort och placera resten i Pengamaskin på ISK?
Sök:

Sälja Didner & Gerge Aktiefond på Aktie- och Fondkonto, skatta stort och placera resten i Pengamaskin på ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av CG

ställde för sedan frågan: Sälja Didner & Gerge Aktiefond på Aktie- och Fondkonto, skatta stort och placera resten i Pengamaskin på ISK?

Vill börja med att tacka för en riktigt bra blogg, har lärt mig mycket och därav nedanstående fundering.

Information om min nuvarande situation:
-30 år gammal
-Har både Buffertsparande samt separat Kortsiktigt sparande på sparkonto med 0.5 % ränta
-Planerar att, inom ett par veckor, sätta igång ett månadssparande på lång sikt i stil med Globala barnportföljen

Så, till min fundering:
Har Didner & Gerge Aktiefond till ett värde av 132 637 kr på mitt Aktie- och Fondkonto hos Avanza. De köptes för 32 331 kr vilket ger en avkastning på 100 306 kr eller 310 % och vid en eventuell försäljning innebär detta en skatt på 30 091 kr. Värt att notera är dock att jag, under året, sålt aktier till en förlust på 6 753 kr vilket skulle innebära att jag kan dra av detta och således blir skatten istället 23 338 kr. I övrigt har jag ingenting på AF-kontot och skulle teoretiskt kunna avsluta det vid en eventuell försäljning av fonderna.

Som sagt har jag inget behov av dessa pengar nu men funderar på att passa på att sälja dem, kvitta vinsten mot förlusten, och använda dem som en del i min kommande Pengamaskin på mitt ISK konto hos Avanza. Är detta rimligt eller borde jag behålla fonderna på AF-kontot?

Har läst Jans artikel: https://rikatillsammans.se/behalla-befintlig-depa-med-30-skatt-eller-byta-till-isk/
Samt använt mig av kalkylatorn: https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om det är någon aktivt förvaltad Sverigefond man ska ha är det just Didner & Gerge Aktiefond, den är faktiskt på listan över årets bästa fonder.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Att sälja av det innehavet, kvitta en del mot förlust och sedan ha allt på samma ställe, i samma pengamaskin är vad jag personligen hade gjort. Kan vara skönt att ha det samlat på så vis.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-30 klockan 16:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.