Sälja dyra fonder och flytta till isk-portföljen?
Sök:

Sälja dyra fonder och flytta till isk-portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Sälja dyra fonder och flytta till isk-portföljen?

Hej!

 

Jag har ett vanligt fondsparande sen gammalt hos min storbank i tre fonder (ägda av banken).

Det är fonder med ganska dyr avgift på 1,3-1,65 %. och värdet är 132k kr varav 67kkr är orealiserad vinst

 

Jag funderar på att sälja av dessa och istället investera det i min nybörjarportfölj.

Jag ser det som att jag dels sänker avgiften och förbättrar spridningen. Eller bör jag låta pengarna ligga kvar i de gamla fonderna tills jag verkligen behöver dem?

Finns det några nackdelar jag inte tänker på förutom att jag får skatta på vinsten?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fint att du upptäckte detta och vill åtgärda problemet.

Det generella svaret är att du bör snarast sälja bankernas fonder, betala skatt och flytta allt till din externa fondportfölj. I längden är det värt det.

Jag säger ”generellt”, för vill banken vara taskig för att du flyttar dina investeringar, kan de bestraffa dig med t ex högre bolåneränta (om du har någon). Jag hävdar dock att i längden kommer du att tjäna pengar på att flytta dina investeringar mot att du får lite sämre bolåneränta (som handlar om kanske tio punkter eller liknande), för de små bolåneränterabatter banker erbjuder sina trogna kunder överväger sällan den mycket sämre, långsiktiga avkastning som deras onödigt dyra fonder resulterar i. På ett par decennier kan ditt pensionssparande gröpas ut med kanske 25-30% pg a höga fondavgifter. Ränta på ränta magin, som räknas som ett sjunde underverk, gäller nämligen åt det andra hållet också!

Testa att räkna på ränta-på-ränta effekten samtidigt som hur mycket pengar du kommer att ha kvar om, säg, 20-25 år när du sparar i bankens fonder vs billiga indexfonder.

 

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter

 

Ett annat alternativ, om du inte vill bli bestraffad på samma sätt, eller lika mycket, som när du flyttar allt kapital till en extern fondplattform är att du letar efter bankens egna indexfonder och sparar i dem. Bankernas egna indexfonder är sällan top-of-the-line och oftast lite dyrare än de billigaste indexfonderna, men de är ändå bättre än deras utbud av blandfonder och dylikt med medioker avkastning och dyra avgifter.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-01 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.