Sälja eller behålla ärvda aktier?
Sök:

Sälja eller behålla ärvda aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rookie

ställde för sedan frågan: Sälja eller behålla ärvda aktier?

Hej,

Jag har ärvt aktier, HM (400 st) och Volvo (3000 st), som jag för tillfället har lagt i en depå. Eftersom jag inte hittat anskaffningsvärdet får jag använda schablonmetoden, vilket innebär att jag får skatta 20% på allt, vid en försäljning. Jag hade en tanke om att jag skulle bli intresserad av aktier, ha kvar dem och glädjas åt utdelning varje år, men lutar nu mer mot att sälja och köpa fonder i mitt ISK, trots skatten. Hur ska man tänka här, sälja eller behålla aktierna?

Rookie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man ska hålla på med aktier kräver det en del engagemang och kunskap för att det ska löna sig. Jag är själv väldigt intresserad och lägger många timmar på det men förstår också att det inte passar alla. Om du kommer fram till att du vill äga enskilda aktier och lära dig mer så är en aktie på två aktier alldeles för hög risk, 10-15 bolag brukar man tala om. Tycker Unga Aktiesparares fem gyllene regler sammanfattar det bra:
1: Förstå vad du köper
2: Håll dig informerad
3: Spara långsiktigt
4: Spara regelbundet
5: Sprid riskerna

Känner du däremot att det är fonder som passar dig (vilket passar de flesta bättre) så hade jag sålt av. Skatten du betalar blir då bara en gång, sen får pengarna jobba för dig i framtiden på en plats som passar dem bättre.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-14 klockan 13:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.