Sälja eller behålla inför en börskrasch?
Sök:

Sälja eller behålla inför en börskrasch?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

Den här artikeln publicerades 2017-09-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sälja eller behålla inför en börskrasch?

Tjena.

Då det surras lite om olika krascher lite här och var (bostadsbubbla bland annat) och oron världen över undrar jag om det kanske är en bättre idé att spara sitt kapital på ett sparkonto med ränta (så man inte förlorar något åtminstone) och vänta på att en större nedgång sker och köpa då istället?

Jag är väl medveten om att inom 15 år lär jag ha förlorat ca 50 % av mitt kapital minst 1 gång ändå.

Så frågan kvarstår: Gå in med ett relativt stort startkapital på börsen (ca 100.000kr) eller ha is i magen och köpa när det är billigare?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa är nu.

Hur lång sparhorisont har du med dessa pengar?
Ska de bara ligga där, eller ska du fortsätta månads- eller veckospara?
Har du en buffert?

Du förlorar kapital om du säljer när du har tappat 50%, men inte om du behåller. Men om du tappar 50% så måste börsen stiga med mer än 50% för att du ska ligga +/- 0.

Det spelar ingen roll att min lägenhet är värd 100% mer än lånet om jag behåller den. Jag har inte tjänat något förrän jag säljer.

Ska du tajma börsen behöver du två rätt av två möjliga. Rätt tidpunkt att hoppa ur och rätt tidpunkt att hoppa in. Det finns folk som tjänar miljoner som inte lyckas.

Om du ska starta med 100′ och sedan månadsspara så hade jag struntat i hur börsen går nu. Jag tycker det är bra att köpa när det är billigt eftersom jag får fler andelar.

Jag hade gjort såhär om jag inte hade en annan buffert än dessa pengar:
Sätt in ett belopp motsvarande två-tre månaders utgifter (inte inkomster) på ett räntebärande konto.
Dela sedan resterande summa med 12 och sätt in resultatet UTÖVER det som ska sparas varje månad.

Exempel:

Inkomst: 20 000:-
Utgifter: 15 000:- (exkl sparande)
Månadssparande: 2 000:-

Sätt undan 45 000:- på ett räntebärande sparkonto (buffert). Jag själv använder SBAB för de har riktiga bankkonton och det går att automatisera sparande och överföringar. De har inte bäst ränta, men deras smidighet är oslagbar.

Resterande 55 000:- delar vi med 12 och får 4 583:-.

Du ska då spara 6 583:- per månad under ett år för att sedan växla ner till 2 000:- per månad.

Hitta några bra och billiga fonder blandat i global, sverige och tillväxt så ska det blir bra på 10-15 år.

Jag säger inte att mitt förslag är bäst, men jag hade gjort så.

Hoppas det gav något.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för det snabba svaret Fredrik, trots att jag kunde bläddrat lite bland Frågor och Svar…
  Ditt svar ligger i linje med vad de tidigare svarat. Har skapat en portfölj med 11 fonder (nybörjarportföljen). Då mitt sparande ska löpa i minst 20 år så bör detta i vara ett problem. Ska bli kul att se hur mina nerver håller ihop när börsen rasar 8vilket den lär göra någon gång i alla fall under de närmsta 20 åren).

  Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-12 klockan 12:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.