Sälja eller behålla vårt småhus?
Sök:

Sälja eller behålla vårt småhus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Sälja eller behålla vårt småhus?

Hej Jan!

Jag och min syster kommer nu ärva mina föräldrars lägenhet som är värderad till 5-6 msek i Sthlm. Jag med min fru och våra två små barn bor i ett radhus (äganderätt) idag värderat till 3,5 msek, också i Sthlm.

En idé jag har är att köpa ut min syster (vilket hon går med på), då lägenheten och dess område uppfyller precis allt vi söker av ett boende (minus att det är bostadsrätt, men föreningens ekonomi är mycket god och avgiften låg).

Istället för att sälja vårt radhus funderar jag på att behålla radhuset och hyra ut det.

I ett sådant scenario skulle vi ha en belåning på 5 msek och värdet på lägenheten + radhuset skulle uppgå till minst 8,5 msek dvs 59% belåningsgrad.

Boendekostnaderna för radhuset inklusive ränta+am uppgår till drygt 9000kr och vi bör kunna ta ut en hyresavgift på 14 000kr. Det vill säga tjäna drygt 60 00kr per år, minus kostnader för underhåll.

Alt. är att sälja radhuset och få ut ca 800 000kr efter vinstskatt och mäklararvoden och bo i lägenheten med mindre än 50% belåningsgrad.

Hur skulle du, ur ett generellt perspektiv, göra i ett sådant här scenaro? Alt. hur tycker du jag ska tänka?

Tack för en fantastisk blogg, du gör en stor samhällsnytta med ditt gedigna arbete med din blogg.

Mvh

Robert

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle absolut köpt loss lägenheten och fått loss en slant för hyran! Att äga fastigheter är em bra idé. Spara inkomsten på börsen för maximal avkastning.
59% belåningsgrad är fortfarande lågt.

Inte så utförligt svar men… så skulle jag gjort.

Petter

Kommentera

svarade på frågan för sedan

1. Vilket skick är radhuset i? Underhållskostnader per år?

2. Kolla upp skattereglerna! Privatuthyrning vs. näringsverksamhet. Om du inte bor eller har för avsikt att bo i radhuset beskattas det väl som näringsverksamhet? Med reservation för att jag inte är så påläst på området. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2019.8/2718.html

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Första frågan är ju om ni kollat upplägget med någon bank?

Men frågan är om det inte är både enklare och lönsammare att ni bor i lägenheten men har ett lite högre lån och investerar överskottet i en bred fond istället? Det känns som att ni kommer ligga mycket tungt i bostadsmarknaden med ert tänkta upplägg. Vet ju dock inte hur resten av er ekonomi ser ut, ni kanske redan har mycket pengar på börsen.

Vill också tillägga att ta på sig en hyresvärdsroll är ingen passiv inkomst. Har du tur med hyresgäst och hus är det ju överkomligt, men har du otur blir det jobbigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-08 klockan 19:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.