Sälja en gammal fond (Nordea Futura) på grund av en hög avgift?
Sök:

Sälja en gammal fond (Nordea Futura) på grund av en hög avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Måns

ställde för sedan frågan: Sälja en gammal fond (Nordea Futura) på grund av en hög avgift?

Jag försöker sätta mig in i vad som är bästa alternativet för en fond som mina föräldrar sparade i till mig. Det är Nordea Futura med ca 205 000, som har en utveckling på 151 000, 280%.

Förvaltningsavgiften är 1.38% och jag har ingen exakt tidshorisont för sparandet. Pengarna står på en depå vilket betyder att jag behöver skatta för vinsten innan jag kan återinvestera i t ex nybörjarportföljen.

Jag har testat att jämföra de olika sparformerna i kalykylatorn ”behålla depå eller byta till ISK” men vad jag får det till så presterar Futura fonden sämre än index som är avkastningen man jämför med.

Har ni några goda råd på tankesätt? :)

Mvh
Måns

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Måns!

För mig är det en no-brainer. Sälj av allt och be Nordea räkna ut hur mycket skatt du ska betala (30% på vinsten). Sätt av de pengarna på ett räntebärande konto tills du ska deklarera nästa år.

Öppna ISK hos Nordnet/Avanza och sätt in resterande belopp. Börja investera enlig Globala Barn- eller Nybörjarportföljen. Sätt in allt på en gång då pengarna redan är (eller har varit rättare sagt) investerade.

Om du absolut vill ligga kvar hos Nordea av någon anledning gör du samma sak, men öppnar ISK hos nordea och väljer deras globala indexfond som kostar 0,40%. Den är bra och mycket lik LF Global Indexnära. nordea har också Spiltans och AMFs räntefonder, även Öhmans.

Du kommer få det enklare att sälja/köpa/byta fonder om du lägger över i ett ISK, så jag tycker inte att det är något att fundera på.

Nordeafonden du har pengar i nu har ca 50% räntebärande papper. Resten aktier i bolag som jag inte vet vilka det är.

Jag kommer göra en liknande åtgärd för min pappa i höst. Han har satt sin ekonomi helt i händerna på Nordea. De har inte rekommenderat deras indexfond direkt, utan diverse komplicerade fondlösningar.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-11 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂