Sälja Fonder
Sök:

Sälja Fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elisabeth

ställde för sedan frågan: Sälja Fonder

Vi ska renovera och behöver sälja fonder för att få loss cirka 200 000 kr. Frågan är vilka fonder man ska sälja? Alternativ 1: ”Vanliga” fonder Swedbank Robur (har två olika) som tillsammans gått upp 117 % sedan starten av sparandet. Här har vi cirka 200 000 kr. Alternativ 2: ISK-fonder som gått upp cirka 17 % sedan starten. Även här har vi cirka 200 000 kr.Just nu sparar vi alltid i ISK och inget i de vanliga fonderna. Är det bra att sälja av vanliga fonder även om vi får betala en del skatt, eller ska man låta dem fortsätta växa eftersom de går så bra?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Generellt brukar man  rekommendera att sälja av det man har i vanliga depåkonton och ta skattesmällen. Jag skulle gjort så.

Det finns fall där aktiedepå är att föredra framför ISK (eller KF) men då pratar vi nog ca 30 års sparande med hög tillväxt (+8% årligen?) och det kräver att man kan hålla fingrarna i styr och inte köpa eller sälja något under tiden. Det finns säkert någon smart bloggare som har simulerat utfallet mellan ISK och aktiedepå över så lång tid.

Har ni den horsionten och den disciplinen så skulle det kunna vara bättre att sälja era ISK fonder…

 

Vidare kan man också spekulera i att kapitalvinstskatten kommer sänkas framöver för att harmonisera med sparande på ISK men det är nog tveksamt i närtid. Men, man ska också tänka på att nya fonder i regel är billigare och bättre än gamla fonder så det kan löna sig att byta till nyare alternativ och så får man ta skattesmällen…

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Elisabeth!

Du skulle också kunna tänka såhär, eftersom du har valt att inte köpa i din aktiedepå längre så verkar inte du heller så någon anledning att fortsätta spara där?
Därför bör du då kanske göra dig av med det som ligger där och gå vidare med hela ditt sparande till ISK, då slipper du ha det utspritt över flera olika konton också.

Sedan har Jan gjort en artikel om just detta ämnet, där kan du räkna ut om det är värt att flytta ditt sparande i din aktiedepå till ett ISK eller ej, då kan du också få ut om det är värt den ekonomiska vägen.
Länken hittar du här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-01 klockan 10:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.