Sälja fonder hos Swedbank och flytta till Avanza?
Sök:

Sälja fonder hos Swedbank och flytta till Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ellen

Den här artikeln publicerades 2017-05-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sälja fonder hos Swedbank och flytta till Avanza?

Hej!

Jag har tidigare månadssparat till mina barn i deras namn i ”Swedbank Robur premium offensiv”. Värdet nu är totalt cirka 220 000 kr. Numera månadssparar jag till dem hos Avanza i Avanza Zero (kapitalförsäkring). Avgiften på Roburfonden är väldigt hög (1,6 procent). Barnen är nu i tioårsåldern. Jag vet att de får ut sina pengar hos Swedbank när de fyller 18 år men det är inte mitt största bekymmer (även om jag hellre skulle vilja att de stod i mitt namn). Jag undrar vilket som borde vara ekonomiskt mest fördelaktigt, att låta pengarna stå kvar (och ätas upp av avgiften?) eller sälja fonderna nu, betala skatt och sedan sätta in hela summan i kapitalförsäkringen hos Avanza i tex Avanza Zero.

Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Robur Premium fonden : En mycket dyr fond som dessutom presterar utomordentligt dåligt – de senaste fyra helåren har fonden slagit index noll gånger!

Lägg märke till att du inte bara betalar 1,60% i avgift för Robur premium. Den årliga avgiften (hittills i år) var 1,74%. Den årliga avgiften kan ändras varje år men den är normalt högre än förvaltningsavgiften.

Är det kapitalförsäkringskonto du har i Swedbank? Jag förstår inte riktigt vad du menar med att betala skatt. Visserligen betalar man schablonskatt, men den är inte så hög. Jag vet inte om Swedbank tar ut någon avgift för dig att flytta till t ex Avanza eller Nordnet men om du inte orkar flytta, så ska du absolut byta ut den dyra Roburfonden mot deras indexfonder som är mycket billigare (Robur Access Sverige och Access Global).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag antar att du har pengarna på ett vanligt depå-konto hos Swedbank och alltså inte en kapitalförsäkring (kapitalspar) eller ISK eftersom du pratar om skatt. Vet att Jan har skrivit något blogginlägg om ämnet som du kan leta efter.

 

Alla dagar i veckan så tjänar du på att göra dig fri den där dåliga fonden och byta till något bättre.

Kapitalförsäkring hos Swedbank (kapitalspar) bör du också akta dig för då de tar ut en avgift på 0,75% av kapitalet bara för att du vill vara kund hos dem.

Robur Access fonderna är däremot bra. Mycket bra. Likaså Spiltan investmentbolag kan vara ett komplement till sverigefond.

Så flytta sparandet antingen till en ISK hos Swedbank eller till valfri form hos Avanza/Nordnet. Det kommer bli många kronor i sparade avgifter innan barnen fyllt 18…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-04 klockan 15:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.