Sälja fonder - kruxigt med börsen, stopptid, affärsdag, eftersläp
Sök:

Sälja fonder – kruxigt med börsen, stopptid, affärsdag, eftersläp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Sälja fonder – kruxigt med börsen, stopptid, affärsdag, eftersläp

Sålde för första gången av mitt Avanza Auto innehav i måndags. Gjorde beställningen kl. 10 på förmiddagen och stopptiden var kl. 13:00.
Affärsdagen var dagen efter enligt Avanza Auto. Såg att börsen hade droppat ca 0,6% mellan den siffra som redovisades på måndagen samt tisdagens börs (affärsdag för försäljningen).
Jag har sedan jämfört olika fonder hos Avanza och noterar att ex. Avanza Global har affärsdagen dagen efter medan LF Global Indexnära har samma dag som stopptid (förutsatt före stopptid).

Jag har även förstått att all information jag ser när jag går in och tittar på utvecklingen av mina fonder hos Nordnet och Avanza visar börsens utveckling dagen innan dvs. ej i realtid.

Är denna tidsförskjutnings-risk något vi fondsparare måste leva med? Eller kan vi minska den på något sätt?  Vill ju helst veta vad man säljer till för kurs.
Kan man ex. följa någon ekonominyhetshemsida på förmiddagen ca 12:30 och om inget exceptionellt inträffat och som bör påverka globalindexfonder, då välja att sälja? (hoppas det går förstå hur jag tänker).

Har även hört att ETF:er ska vara direkthandlade men att det kräver lite mer av den som äger portföljen.

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

 

Ja, det får man leva med…

Jag har också noterat att just Avanza Global är ganska långsam att köpa och sälja. Det har säkert med att göra ett det är en ”matar-fond” där den underliggande fonden hanteras av ett annat fondbolag (Amundi om jag inte minns fel?)

Vill du ha snabbare avslut så kör med ETFer istället…  Kolla t ex på XACT och DBX, de har många bra alternativ och  priserna är väl ok.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar kalle.

Går det att säga någonting om hur stor sannolikhet (5% percentilen) att en nybörjarportfölj rasar mer än ex 1% från en dag till annan ?

Tänker om någon studie gjorts av historiska data.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej

  Ja, en 90/10 portfölj kan lätt rasa 1-2% och mer på en dag. Om du oroar dig för det så ska du inte ha 90/10.

  Du får tänka som så att oavsett hur lång tid det tar att köpa/sälja så är tajming mer eller mindre omöjligt. Samma portfölj kan stiga lika mycket dagen efter…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som redan nämnts är lösningen på ditt problem att handla med ETF:er. Det är i stort sett lika enkelt/svårt som att handla med aktier.

Det finns det dock några nackdelar med ETF:er jämfört med vanliga fonder:

 • Det kostar courtage att köpa och sälja andelar i ETF:er.
 • Det finns en spread i priset på ETF:er, det vill säga köp- och säljpriset är inte desamma.
 • Det är ganska vanligt att ETF:er noteras i EUR eller USD och då måste du betala valutaväxlingsavgift.
 • Du måste köpa hela andelar i ETF:er. I vanliga fonder kan du köpa för i stort sett vilken summa du vill (även om det brukar finnas ett minibelopp på 100 SEK), och du får då ett antal andelar i fonden angivet med massa decimaler. Men så fungerar det inte med aktier och ETF:er. I vissa ETF:er kan en andel kosta flera hundra euro, och då blir det svårt att köpa exakt så mycket fond som du vill.

För att få ner courtaget gäller det hos Avanza och Nordnet att välja rätt courtageklass. Om man är nybörjare och inte har så mycket pengar man bollar med ligger man sannolikt i rätt courtageklass från början. På DeGiro kan man handla med ett stor antal courtagefria ETF:er på sitt investeringssparkonto under vissa förutsättningar.

Spread uppstår bland annat då det finns en osäkerhet mellan köpare och säljare vad en vara, i detta fall en ETF, är värd. Som regel brukar spreaden vara lägre i värdepapper med stor omsättning. Det kan därför vara värt att överväga att exempelvis köpa DBX S&P 500 ETF istället för DBX MSCI USA ETF då jag tyckt mig se en tendens att omsättningen är högre och spreaden lägre i S&P-fonden.

Ett annat tips för att hålla nere spreaden är att försöka köpa en ETF när börsen den speglar är öppen. Så om du vill köpa en USA-intriktad ETF bör du göra det när USA-börserna är öppna. Det är ju svårt att veta vad aktierna i USA-fonden egentligen är värda när USA-börserna är stängda, och då ökar osäkerheten och spreaden. Samtidigt måste så klart börsen där själva ETF:en handlas vara öppen, så en USA-ETF som handlas på Stockholmsbörsen bör man handla på eftermiddagen när även USA-börserna är igång.

Valutaväxlingsavgifterna är svåra att komma ifrån. DeGiro är förmodligen unika med sina valutakonton på investeringssparkontot, men med Avanza och Nordnet är det bara att bita ihop och betala avgiften. Om du exempelvis säljer en ETF noterad i EUR på Avanza och 30 sekunder senare köper en annan ETF noterad i EUR måste du först betala för att dina EUR ska växlas till SEK och ögonblicket senare betala för att dina SEK ska växlas till EUR igen. På DeGiro kan man låsa växlingen, så det blir aldrig någon växling mellan EUR->SEK->EUR, och således heller ingen växlingskostnad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för utförligt svar om ETF:er Thomas A.
Min känsla är den att ETF:er kräver mer engagemang än vad jag i nuläget är motiverad till.

Slutsatsen är därför att jag får leva med risken att förlora pengar från en dag till annan när jag säljer av mina fonder.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-27 klockan 10:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.