Sälja fonder och planera nytt sparande
Sök:

Sälja fonder och planera nytt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maja

ställde för sedan frågan: Sälja fonder och planera nytt sparande

Hej och tack för bra podd och blogg!

Jag tänkte ta tag i mitt sparande och har läst och lyssnat på er. Dock några saker som jag skulle vilja ha kloka synpunkter på.

Jag har pengar i fonder hos Nordea som mina föräldrar månadssparat åt mig:

Nordea Futura, 36 000 kr – värdeförändring 27 000 kr. Avgift 1.3%

Nordea Olympia, 39 000 kr – värdeförändring 29 000 kr. Avgift 1.06 %

Jag har också en del pengar sparat som just nu står på ett räntekonto, cirka 200 000 kr. Räntan ligger på cirka 1%.

Jag vill spara till insats till bostad och hoppas kunna köpa sådant om ett- två år, dvs majoriteten av mina pengar tänker jag nog ha kvar på räntekontot. Dessa pengar kan jag alltså inte förlora.

Men, jag vill också sätta igång en mindre del av mina pengar (som jag alltså inte förväntar mig använda till hus) i en portfölj med mer risk och över längre tid, t.ex. Nybörjarportföljen. Jag tänker mig att använda typ 20 000 kr till nybörjarportföljen och sen månadspara in i den. Dessa pengar är okej om de går ner i värde eftersom de ska få ligga.

Frågor:

– Är det klokt att låta hela sparkontot på 200 000 kr stå orört eller ska jag placera dessa på något annat lågrisksätt som ändå kan komma att ge högre avkastning inom två år?

– Jag har länge länge länge funderat på att sälja mina Nordeafonder. Avgiften är högre än den som Jan rekommenderar och jag kan inte se att de är bättre än något annat. De är dock på depå och jag kommer få en relativt hög vinstskatt. Skulle ni sälja dem? Sälja allt eller bara delar? Är det klokt att i sådana fall i första hand använda de pengarna för att sätta upp nybörjarportföljen? Eller spelar det ingen roll om jag använder sparpengar eller redan investerade pengar? Jag vet att Jan skrivit om detta men jag förstår inte riktigt. Sen undrar jag ocksåöver skatten, på mitt fondkonton står det nämligen ”genomsnittlig anskaffningskurs”. Borde inte det vara missgynnsamt att inte veta och dra av den exakta anskaffninskursen vid varje förvärv? Det var alltså väldigt länge sedan som detta konto månadsparades i (typ mellan 90-00talet). Eller är det standard att använda genomsnittlig anskaffningskurs?

Tusen tack på förhand!

Maja

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sälj Nordeas fonder och håll dig borta från storbankerna. Välj sedan:

  • Sparkonto med insättningsgaranti för spartid under 2 år.
  • Billig global indexfond för spartid över 15 år (öppna ISK hos Avanza eller Nordnet). Det är den enda fond du någonsin kommer behöva.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Maja!

  • För ditt kortsiktiga sparande till bostaden, så gäller sparkonto med ränta och insättningsgaranti.
  • Om du vet hur mycket du ca. behöver till bostaden, så är det såklart den summan som bör ligga på sparkontot. Resterande kan börja investeras.
    Tycker att du ska lyssna/läsa på ”Fyra-Hinkar-Strategin”, detta för att bygga dig en uppfattning om hur du kan lägga upp ditt sparande i olika tidshorisonter.
    Du pratar om att du vill börja spara i Nybörjarportföljen, denna passar bäst för mellan 4-6 års tidshorisont, men även upp till 10 år. Efter 10 år så gäller 100% aktiefonder, här passar då ”Globala Barnportföljen” istället.

Hoppas att du känner dig lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-05 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂