Sälja för att köpa
Sök:

Sälja för att köpa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tim

ställde för sedan frågan: Sälja för att köpa

Hej.

Jag satte in 25000kr december 2019 i indexfonder på länsförsäkringar bank som idag är värda ca 20000kr pga börsraset. Jag vill nu sälja dessa för att sätta in dem på mitt sparande hos Avanza istället.

Om jag säljer på måndag och köper igen under nästa vecka och vi säger att kursen är oförändrad, kommer jag då förlora något eller blir det bara att man flyttar värdet? Kommer jag få lika många andelar?

Tacktack

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har dem på ett ISK så kommer du bli dubbelt beskattad om du inte tar ut i mars och sätter in i april.

Ett alternativ är att låta Avanza flytta hela innehavet. Det tar några veckor men då sker inget köp och sälj och ingen extra beskattning. Värdepapperna flyttas.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så om jag exempelvis på måndag säljer på länsförsäkringar och köper för andra likvider för samma summa på Avanza, så ”flyttas” fonderna och pengarna, det ända som kostar mig är isk skatten och valutaväxling m.m?

  Har länsförsäkringar och Avanza samma kurs dag på sälj å köp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag flyttade från SHB ISK till NN ISK på fel sätt delvis för att SHB inte tillät transfer till NN.

Skatten beräknas på värdet vid 4 tillfällen under året + gjorda insättningar tex egen flytt via vanliga bankkonton.

Skatten för insättning till ISK hade jag inte tänkt på…det är tufft att betala skatt sa Mona S. Jag vill inte vara tuff :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Flytten jag gjorde var 2017/2018, inte nu under Corona krisen.
  Ville bara påminna om ”insättningsskatten” så att inte andra tabbar sig som jag gjorde:-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Med reservation för att det aldrig går att tajma marknaden, så känns det lite riskabelt att flytta pengarna just nu. Oavsett om marknaden går upp eller ner en enskild dag så slår den väldigt hårt just nu, i stort sett hela tiden flera procentenheter per dag. Säljer du fonder och köper fonder så blir det ju oundvikligen ett par handelsdagar däremellan då du inte är investerad. Har du tur missar du ett ras som det senaste på -12% i USA, har du otur missar du en uppgång som den i fredags på +10%. Går det att få hjälp av Avanza att flytta värdepappren utan köp och sälj låter det betydligt mindre riskabelt :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaren alla, men jag beslutade att ge dom aktierfonderna till mina barn istället. Har barnsparet 2650kr månaden (barnbidraget) på länsförsäkringar bank pga andra förmåner och alla indexfonder som vi använder finns där för samma kostnad som hos Avanza.

  Det är heller inget sparande som behöver någon koll förutom ombalanseringar.

  Tog andra likvider och satte in på Avanza (mitt framtida kapital) och köpte för istället. Nu väntar mer likvider på OM börsen går ner till -40%,-50% och slutligen på -60% utöver månadsparet. Har inga mer likvider förutom buffert som kan jobba sig in på -65% till -80% men jag tror ej på en sådan kris, då får det bli Avanza superlån och/eller lite från bufferten.

  Det här med att tajma marknaden per dag upplever inte jag är lika svårt som sägs i en neråtgånde marknad. I stort sätt alla fonder sätter bryttiden för köp och kurs samma dag kl13:00/16:00 till 17:30. Om du köper en fond kl 12:00 så ser du med högtsta sannolikt vilken kurs +eller- du får. Problemet med tajming blir mer om marknaden går uppåt, inte ner eller svängigt. Kanske jag har haft tur, vem vet.

  Tacktack
  MVH Tim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-15 klockan 11:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.