Sälja för att spara?
Sök:

Sälja för att spara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Belmin

ställde för sedan frågan: Sälja för att spara?

Hej!

Jag är ganska ny på sparande men har haft ett Avanza konto nu i två år där jag har sparat i flera olika fonder och lite aktier. Stundtals har det gått bra men jag känner att jag inte är tillräckligt duktig på att analysera olika fonder/aktier etc. Mycket har gått på känsla och rekommendationer. Jag har inte eller haft en tydlig strategi eller mål med mina köp. Nu känner jag för att använda mig av Lysa för att kunna luta mig mer tillbaka.

Problemet är att jag har en stor del av min buffert på Avanza och undrar hur jag bör göra för att gå över till Lysa? Ska jag sälja allt för att därefter sätta in det på Lysa? Eller ska jag behålla det som en ”lekhink”? Men då börjar jag i fel ände..

Tacksam för svar!

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du vill ”luta dig till tillbaka”, varför ha kvar pengar på Avanza? Delvis kan du inte luta dig helt tillbaka eftersom du fortfarande har pengar på Avanza, och delvis börjar Lysa-kontot på noll istället för summan som du har på Avanza.

Jag tycker det är ok att ha kvar Avanza-kontot om du har en tydlig strategi med dina köp där. Men du säger att du inte har det. Att köpa aktier på magkänsla är inte bättre än att spela på hästar. Dina pengar är värda mer än så.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej tack för ditt svar. Men ”förlorar” jag inte pengar på att sälja allt på en gång och sätta in det på Lysa? Jag har allt på ett ISK konto men tänker på skatt osv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Belmin
 2. Vit pil

  Skatten skulle isåfall bli 0,09375% på kapitalet om du flyttade det, kanske inte så mycket att ta hänsyn till?
  Om du vill undvika skatten så går det att sälja alla fonder och sedan be Lysa flytta över hela ditt ISK till dem, på det sättet så blir det inte en ny insättning men kan däremot ta ett tag och under denna tiden har du ingen exponering mot aktiemarknaden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-17 klockan 07:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.