Sälja gammal fond p.g.a. hög avgift?
Sök:

Sälja gammal fond p.g.a. hög avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claes

ställde för sedan frågan: Sälja gammal fond p.g.a. hög avgift?

Hej och tack för mkt inspirerande blogg!

Jag har en fond (Handelsbanken global tema) sedan lång tid tillbaka. Fonden hette tidigare Sverige Världen och är en aktivt förvaltad fond med hela 1,4% i avgift.

Mina föräldrar har haft barnsparandet i denna fond.

Fonden är idag värd ca 170 000:-  och stigit med (191%) sedan starten.

Pga av fondens höga avgift funderar jag på att sälja av den helt och fördela pengarna i nybörjarportföljen istället, som jag annars månadssparar i.

Kommer dock tillkomma skatt på 30% då fonden tyvärr inte ligger på ett isk.

Man har ju blivit lite allergisk mot höga avgifter och aktiv förvaltning i allmänhet efter att ha börjat följa denna blogg,

så funderar på om detta känns vettigt trots avkastningen/ dagens värde på fonden.?

Jag är 32år och inte haft något månadsspar i denna fond sedan mina föräldrar slutade.

Tacksam för tankar och inputs.

Mvh

Claes

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan har gjort en kalkylator för att de som det är värt att byta från Depå till ISK. https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Överlag brukar det vara värt att byta till andra alternativ med lägre avgift om de är bättre. Dessa pengar skulle du ju, som du tänker, kunna ha i ett sparande du själv valt istället.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/AdvancedCharts.aspx?perfid=0P00000F8R&programid=0000000000

Hej

Du har haft fonden väldigt länge och då förväntar man sig den typen av avkastning. Ett riktvärde är 100% på 9 år räknat på 8% årlig avkastning. Jämför din fond med index över en längre tidsperiod till exempel via länken ovan.

Bestämmer du dig för att sälja så får du göra rätt för dig och skatta på din vinst.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-16 klockan 23:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.