Sälja "klassiska fonder" och placera dem i ISK?
Sök:

Sälja ”klassiska fonder” och placera dem i ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Sälja ”klassiska fonder” och placera dem i ISK?

Hejsan

Jag har en slant i klassiska fonder i Handelsbanken och har en tid funderat på om jag ska sälja dessa, betala skatt på vinsten, och sedan investera det som blir kvar i mitt ISK-sparande. Är det ekonomiskt försvarbart? Eller rekommenderas jag att låta pengarna stå kvar i fonderna och betala skatt den gång jag behöver pengarna?

 

Tack på förhand.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena Mattias
jag kan inte påstå att jag har ett garanterat rätt svar på frågan men jag är i samma situation.

Beslutet beror i min åsikt delvis på faktorer så som hur stor andel av dina total tillgångar du har i klassiska fonder och hur gammal du är.

jag är ung och en stor andel av mina tillgångar ligger i klassiska fonder. Mitt beslut är därmed att inte sälja av dem då skatten kommer äta upp en stor del av ränta på ränta effekten jag kommer få framöver. Istället fokuserar jag på att själv investera så mycket som möjligt i mitt isk.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Exempel: Ett hundra kronor till 10% i ränta per år i 10 år.

100*(1,1^10) * 0.7 kontra 100*0.7(1.1^10) är samma slutsumman. Dock får man med isk betala en skatt på hela portföljen per år samt ifall du gör en förlust på dit vanliga konto så kan man dra av en del vid deklarationen (får ej göras med isk) . Mitt tips blir att behålla dina pengar på gamla kontot men allt nyspar ska in i en isk.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vilket som är matematiskt rätt beror bland annat på statslåneräntan, din tidshorisont samt hur mycket obeskattad vinst du har. Det är inte alls självklart att sälja och flytta till ISK. Jan har en kalkylator du kan labba med https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Men förutom det matematiska svaret finns det fler saker att ta hänsyn till.

Är du nöjd med dina Handelsbanks-fonder? Om du hade investerat dina pengar idag, hade du valt dina handelsbanks-fonder då? Depå kan göra att det tar emot psykologiskt att byta fonder. Att sitta fast i dåliga fonder kan vara dyrare än att ta skattesmällen, framförallt om du har lång tidshorisont.

Förutsatt att Jans kalkylator i ditt fall inte visar en väldigt stor fördel för depå så hade jag sålt allt och bytt till ISK. Jag tycker det är lättare att att underhålla portföljen om jag har allt på samma sparform. En lättillgänglig överblick gör det lättare att ta beslut som är bra för ekonomin i sin helhet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-01 klockan 10:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.