Sälja mina företag eller ej?
Sök:

Sälja mina företag eller ej?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Sälja mina företag eller ej?

Jag driver idag två företag i samma bransch och har en ganska bekväm situation. Verksamheterna flyter på fint, jag jobbar nästan ingenting i själva driften, endast då ny personal behöver utbildas och om någon blir sjuk eller liknande. Jag närmar mig 40 år , tar inte ut jättehög lön men ca 20-25K netto. Hade jag jobbat mer i driften så hade jag såklart kunnat plocka ut mer men jag har värderat att äga min tid så mycket som möjligt då jag har småbarn och familj. Jag är också ganska trött på jobbet i driften och trivs bra utanför med övervakande funktion.

Nu har jag gått i säljartankar ett tag och söker nu lite tips och info om det är rätt eller ej ”det kan såklart bara jag själv avgöra” men några råd på vägen skulle uppskattas.

Jag borde vid försäljning kunna få mellan 2-3 miljoner, jag kommer inte kunna bygga upp värdet mycket mer utan det är förmodligen vad det är värt om 5-10 år också.

Jag leker med tanken på vad de pengarna kan göra på börsen såklart. Jag kommer aldrig kunna höja min lön avsevärt och kan på den lönen inte spara undan så jättemycket pengar, det skulle ta väldigt många år att bygga upp en aktieportfölj värd 2-3 miljoner.

Att rivstarta en aktieportfölj med de summorna skulle vara mycket trevligt och mindre ansvar än vad mitt arbete idag innebär= mindre gråa hår.

Hur hade ni gjort i min situation? Är jag dum som säljer av en verksamhet som driver in pengar till mig samt väldigt mycket ledig tid år ut och år in?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Marcus,

Det är extremt svårt att rådge i sådana här situationer, men jag skulle med stor sannolikhet avråda från att sälja bolaget. Det är vitt skilda kompetenser att förvalta sina pengar och att driva bolag. Som det ser ut nu så ser jag ingen anledning till att du skulle sälja bolaget, ha kvar din lön och börja istället göra något som du tycker är kul och ger dig energi (utifrån att du skriver att du är lite trött på det). Nu vet jag inte vad du tycker är roligt, men det skulle kunna vara ett nytt företag, verksamhetsområde eller ett annat jobb.

En annan anledning till ovan är att 2-3 miljoner är lite för lite för att leva på. Jag skulle säga att de flesta behöver upp i ett belopp om minst 10 miljoner för att stabilt kunna leva på avkastningen och klara av de svängningar som börsen har.

Så skulle jag sammanfatta det, så skulle jag säga GRATTIS till att ha gjort något i företagsvärlden som de flesta ägare aldrig klarar av, du har en talang för det (du tycker väl förmodligen inte ens att det är något konstigt, märkvärdigt, men det är det) och fortsätt göra det. Försök hitta något som ger dig energi och hitta ett sätt på hur du skulle kunna öka värdet på bolaget / din lön OCH ha roligt samtidigt. När du kan få ut 10+ miljoner, då kan det vara värt med en exit.

Som sagt, det här är mina få tankar utifrån din fråga. :-)

Lycka till med ditt beslut,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för dina tankar. Nu hade jag väl inte tänkt bli arbetslös utan kanske ta en anställning och låta pengarna från bolagsförsäljningen växa i bra stabila bolag samt fylla på och återinvestera utdelningar. Alternativt investera pengarna i ett nytt projekt och bygga upp det företaget till en högre nivå, det innebär ju såklart återigen ett risktagande. Jag kan inte se hur jag skulle kunna få upp värdet på mina företag mer än möjligtvis ett par hundra tusen men det beror på vem köparen är och framtiden. Jag har i princip toppat omsättningen, kanske kan öka den 10-15% till men mycket mer går inte.

  Har också funderat på att låta detta vara och ta ett jobb någonstans för att dryga ut kassan.

  Det kanske lät som att jag inte jobbar någonting men det gör jag ju självklart, rekrytering, utbildning , kontroll så att allt sköts rätt, schemaläggning och allt annat runtomkring företaget gör jag. Man är alltid uppkopplad till verksamheten, får sms och telefonsamtal varje dag från anställda med olika problem som skall lösas, vakanser m.m.

  Så svårt det här, ena dagen vill jag sälja, andra dagen känns allt perfekt ;)

  Får nog avvakta lite till iaf så jag inte gör något förhastat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 2. Vit pil

  Jan, tycker du att det krävs 10 miljoner för att stabilt kunna leva på avkastningen och klara av börsens svängningar, om man vill få ut ca 20k i månaden (som Marcus plockar ut i lön just nu)? Borde det inte räcka med 5-6 miljoner då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Verena
 3. Vit pil

  Hmm… du har kanske rätt. Jag brukar räkna 10 miljoner och 4 procent som ger ca 400 000 kr per år, med 40 000 kr i skatt, så blir det ca 360 000 kr vilket ger ca 30 000 kr i månaden. I det här fallet skulle man kunna räkna marginellt lägre. Eller hur tänker du?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  :-) Ja, jag skulle snarare jobba med förhållningssättet till det än själva sakfrågan. För det låter snarare lite som att du är uttråkad än att det är något annat. Vi har ju behov av omväxling och ibland ”växlar” vi i områden som egentligen hade varit bättre av att vara konstanta, särskilt när man kan täcka behovet omväxling i något annat område.

  Som sagt, utnyttja det som du har talang för, och angrip problemet från sidan snarare i form av förhållningssätt, inställning eller komplettering av något annat. Det skulle vara mitt råd. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Jag räknade med 6,5% avkastning (enligt nybörjarportföljen). På 6 miljoner skulle det ge 390.000 kr/år. Och efter skatt ger det ju mycket mer än 20k per månad, men då har man lite buffert för åren som inte går så bra. Varför räknade du bara med 4% avkastning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Verena
 6. Vit pil

  Om jag kommer ihåg rätt så räknar Jan med en avkastning på 8%, men man tar bara ut 4%. Han har en podd om det där han förklarar teorierna väldigt noga. Intreessant lyssning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag vill dela en annan synvinkel.

Jag har haft företag i väldigt många år och sålde ett företag för några år sedan. Dock tog jag högre lön + årlig utdelning så rent ekonomiskt hade jag det bra och företaget gick bra.

En sak som inte tas upp är vad du vill.

Själv hade jag tröttnat efter 15 år och valde att sälja. Hade först tänkt ta anställning men startade ett nytt företag i stället.

Jag känner igen mig så väl i det du skriver och saknade en utmaning. Jobbet gick liksom av sig själv. Alltid vara nåbar och ha allt ansvar själv.
Vissa saker löste jag med tydliga regler för personalen och delegering. Sällan är något så viktigt att det behöver lösas nu.

Har du möjlighet att ha kvar företaget och göra något annat samtidigt?
Då har du fortfarande möjlighet att plocka utdelning, om utrymmet finns.

Allt handlar inte om pengar utan fundera på vad som är viktigt och vad du tycker är roligt.

Prata med mågon utomstående som varit i liknande sits men till slut är det bara du som kan avgöra vad du vill göra resten av livet.

Om Jan kan förmedla våra mailadresser får du gärna höra av dig till mig.

Lycka till med ditt beslut!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, det har gått ett tag nu sedan jag ställde frågan. Nu har jag faktiskt för ett par månader sedan påbörjat en försäljning av mina bolag. Det ena byter faktiskt ägare redan imorgon och jag känner mig nöjd med beslutet. Nu letar jag febrilt efter nästa investering, jag tittar lite på fastigheter. Jag hoppas pengarna från försäljningen kan få högre utväxling i en eller flera nya investeringar.

 

Mvh

 

Marcus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-04 klockan 20:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.