Sälja Nordea Sekura & Stratega 70 för att byta till sparkonto med ränta?
Sök:

Sälja Nordea Sekura & Stratega 70 för att byta till sparkonto med ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av William

ställde för sedan frågan: Sälja Nordea Sekura & Stratega 70 för att byta till sparkonto med ränta?

Hej!

Jag har i dagsläget ca 60 000 kr fördelade på Nordea Sekura samt Stratega 70 som är till för mitt bostadssparande. Merparten av kapitalet ligger på Sekura kan vara bra att tillägga. Min sambo och jag planerar att köpa en bostadsrätt inom ett tidspann på 24-30 månader vilket leder till min fråga:

Ska jag sälja av mina andelar i Sekura samt Stratega 70 och istället lägga pengarna på ett sparkonto med ränta? Är beredd att binda pengarna i 24 månader för en fördelaktig ränta, men min oro är att reavinstskatten på 30% gör det till en dålig investering. Säljer jag andelarna idag så behöver jag dock bara skatta ca 2000 på vinsten då det inte hänt speciellt mycket med pengarna jag idag har investerade.

Vore evigt tacksam för svar då jag har svårt att avgöra vad som är rätt eller fel i min situation.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade sålt av och satt dem på räntebärande sparkonto. Jag hade varit mer orolig om jag haft dem kvar i fonden då de kan TAPPA i värde under de kommande åren. Hur du en gör så ska du betala någon form av skatt.

Om du har 60′ i två år till 1% kommer du få betala ca 360:- i reavinstskatt. Om du sätter 60′ i t.ex. Spiltan Räntefond Sverige i två år så betalar du 606:- i ISK-skatt givet inga nya insättningar och 1% avkastning.

Slutvärde sparkonto 1% 2 år: 60 844:-
Slutvärde ISK Spiltan Räntefond Sverige 1% 2 år: 60 596:-
Slutvärde ISK Spiltan Räntefond Sverige 2% 2 år: 61 806:-

Det är för liten vinstökningsmöjlighet i förhållande till risken med fonder (även om det är en räntefond) vilket gör att jag hade sålt av satt på sparkonto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för det kloka svaret, då går jag enligt planen och sätter dom på ett räntebärande sparkonto.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    William

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-26 klockan 21:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.