Sälja nordea småbolag norden och köpa indexfond?
Sök:

Sälja nordea småbolag norden och köpa indexfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredde

ställde för sedan frågan: Sälja nordea småbolag norden och köpa indexfond?

Hej!

Jag äger idag nordea småbolagsfond norden som är en aktivt förvaltad fond med en avgift på ca 1.6 %, jag funderar dock på att byta istället till en billig global indexfond. Dock vad jag kan se så har den dock överpresterat jämfört med index under en ganska lång tid, har dock svårt att fundera ut om det är värt den extra avgiften eller inte. Egentligen tror jag på grundtanken här i bloggen men det tar emot att ev sälja en fond som gått så bra..

 

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vilket index jämför du med?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför ska du sälja den om den överpresterar index. Det viktigaste är väl ändå avkastningen och inte själva avgiften på fonden. Hade jag varit du hade jag behållt fonden och haft  koll hur den utvecklas. Går avkastningen sämre än t.ex. plus småbolag så hade jag bytt.

 

mvh

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredde!

Är inne lite på det Sensini skrev.
Vad för index har du jämfört med? Eftersom du säger att du har tankarna på att byta till en global indexfond från en småbolagsfond så har jag en känsla av att du har jämfört din småbolagsfond med just ett globalt index.

Om detta är fallet så är det inte så konstigt att fonden har slagit index eftersom du har jämfört med fel index, en småbolagsfond har en väldigt mycket högre risk än just en global indexfond, du måste jämföra äpplen med äpplen och inte päron.
Ju större risk du tar desto större chans till högre avkastning, däremot också högre risk till större förluster.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Alex har ju rätt.

Det måste väl vara avkastningen som är avgörande. Nordea småbolagsfond har gått bra. Den är bland de bättre småbolagsfonderna. Plus fonden (index) har inte en chans.

Att byta till en globalfond känns ju inte så bra. Behåll din fond och kolla bara upp den så att den inte dippar. Det är inte troligt att den kommer att gå sämre än tex Länsförsäkringar global indexnära.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-17 klockan 00:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.