Sälja nybörjarportföljen nu när jag behöver pengarna inom 12m och hur investera inför pensionen?
Sök:

Sälja nybörjarportföljen nu när jag behöver pengarna inom 12m och hur investera inför pensionen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils

ställde för sedan frågan: Sälja nybörjarportföljen nu när jag behöver pengarna inom 12m och hur investera inför pensionen?

Hej har jag har egentligen 2 frågor:

 1. Jag har under ca 3 års tid använd nybörjarportföljen och har nu en avkastning på ca 13.5% under denna period. Detta har givit ett genomsnitt på ca 5.7% år per vilket väl ändå får anses ganska bra med tanke på att de bästa sparkontona erbjuder ca 0.65%. Nu är det dock så att jag planerar att köpa lägenhet inom 12 månader och funderar på att sälja fonderna nu. Vi hade ju en en liten dipp förra månaden men det verkar ha återhämtat sig hyfsat bra ändå. Tycker ni jag bör sälja nu eller vänta längre?
 2. Vi hade nyligen besök av Mats Matthiessen på jobbet för att gå igenom våra pensioner. Jag valde att köra på högrisk fonder då jag är så pass ung (24) och har tid att återhämta mig vid börskrascher. Jag kommer ju inte gå i pension förrän om ca 40 år. Jag fick följande rekommendation för fonder och undrar vad ni tycker om dessa:

20% Handelsbanken Nordiska småbolag

10% Vontobel mtx sust EmMKts Ldrs B

20% GS Glv Sm Cp Core Eq OthCcy acc SEKSnap

20% SPP Global Plus A10% Didner & Gerge Småbolag

20% Swedbank Robur Technology

Är det en bra portfölj?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 1. Med så kort tidshorisont är det bra att sälja. Jag brukar ha som tumregel att aktiemarknaden kan sjunka kring 50% på kort tid som sedan tar tio år att återhämta sig. Nu har du ett bestämt syfte med pengarna, både tidshorisont och (gissar jag) en ungefärlig standard på lägenhet som du vill ha. Om du kan tänka dig att köpa en hälften så dyr lägenhet nästa år så kan du ha kvar pengarna på börsen men hur kul är det? För chansen att tjäna vadå, några tusenlappar? Nedsidan är för stor jämfört med uppsidan, tidshorisonten är för kort för aktier. Sälj och börja kolla Hemnet 🙂
 2. Mats Mathiessen har varit med på Smaspararguiden.se:s lista över ”fem värsta skitprodukterna” två år i rad. Till pensionen bör du skaffa breda globala indexfonder med så låga avgifter som möjligt. Till exempel 100% Avanza Global. När du fyller 55 år så börjar du titta på att trappa över en del av pensionen till räntefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Delar Emils tumregel om att aktiemarknaden kan sjunka 50% och tar 10 år att återhämta sig.

 1. Tänker du köpa bostad om ett år kan du glömma aktier. 100% bankkonto med insättningsgaranti är det som gäller.
 2. Avanza Global 100%. Alternativ Warren Buffets råd 90% Avanza Global och 10% obligationer (t.ex. AMF Räntefond Lång). Rebalansera årligen. Följande artikel kan vara av intresse för dig https://rikatillsammans.se/hellre-90-10-an-100-0/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

1. Låter som en bra idé att sälja då, som ni säger är det ju bara några tusenlappar mindre vinst just nu, kan ju blir mycket värre!

2. Tack så mycket för råd, jag är helt ny på det här med att pensionsspara. Detta gäller ju tjänstepension och jag har förstått det som att man enbart kan handla fonder på ett begränsat antal banker;
SEB, Skandia, SPP, LF, Movestic, Danica, Folksam. Deras fondutbud är ganska begränsade och ingen erbjuder Avanza Global av vad jag kunnat se.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad är det för pensionsavtal? ITP? Det brukar finnas billiga globala indexfonder inom dessa handelsplatser också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Jag funderar på att köra 90% på SPP Global Plus A men vet inte vilken Räntefond jag bör köra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
 3. Vit pil

  Så med andra ord 100% på SPP Global Plus A? Alternativt byta till SPP helt och köra SPP Aktiefond Global som är billigare?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-14 klockan 08:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.