Sälja och återinvestera vinsten eller låta den vara?
Sök:

Sälja och återinvestera vinsten eller låta den vara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micke

ställde för sedan frågan: Sälja och återinvestera vinsten eller låta den vara?

Hej!

en fråga som jag undrar över är ifall man ska ta ut och återinvestera vinsten eller låta den vara på kontot? Vad är bäst långsiktigt att göra?

Micke

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

hur menar du då? vad är det för vinst? vad har du för plan med pengarna?

ska du sälja en fond och köpa tillbaka den imorgon? det är marknadstiming, erkänt mycket svårt. eller är det utdelningar?

 

Tänk på att om du tar ut dina pengar från ett ISK och sätter in dem igen kommer din schablonskatt att öka eftersom insättningen kommer att ingå i kapitalunderlaget.

 

Exempel

Här ser du ett exempel på när det lönar sig att flytta ut pengarna från ett ISK:

Ränta på sparkonto: 0,70 %
Ränta på ISK: 0,00 %
Schablonskatt ISK: 0,453 %

Formeln för att räkna ut hur många dagar man behöver ha pengarna på sparkontot för att det ska löna sig att flytta pengar från ett ISK till ett sparkonto är:
(Schablonskattesats / 4) / (Sparkontoränta / 360)

I exemplet ovan ser alltså formeln ut så här:
(0,453/4) / (0,7/360) = 57 dagar

 

varje dag du inte ligger investerad så riskerar du att missa en börsuppgång. Under 20-årsperioden 1993-2013 räckte det med att missa 10 dagar för att nästan halvera avkastningen. (avanza)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Micke!

Du får gärna förklara mer hur du tänker, förstår inte riktigt hur du menar och är svårt att hjälpa dig isåfall.

Återkom gärna med mer info om det är fonder, utdelning från aktier eller ETF:er du pratar om.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Förlåt,det var jag som var lite snabb.
  Jag menar du vinsten på de aktiefonder samt räntefonder som ligger på ISK.
  Jag satt och funderade på om det skulle vara bättre att sälja av den vinst och återinvestera i nya aktiefonder/räntefonder då jag tänker på att det borde innebära mer kvantitet (mer mängd) och ifall de går bra då också innebära mer vinst?
  Tänker jag rätt eller är jag helt ute och cyklar?

  Micke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 2. Vit pil

  Det är det senare… Du får ju inte mer kapital om du säljer och köper tillbaka. Var i all världen skulle de pengarna komma ifrån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Du gör tyvärr en tankevurpa.
  Som Nestor säger så kommer du inte få mer pengar vid en sådan process, så spelar ingen roll om du säljer och köper tillbaka eller behåller innehavet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Undrar om ni fattade frågan på riktigt. Jag tror han menar säljer av vinsten sen investerar det i ett annat aktie eller fond. Dvs självklart inte samma fond som han sålde med vinst.

  Därför säger han ”kvantitet”

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Adel Alasde
 5. Vit pil

  Fast det spelar ingen roll om han köper samma eller köper någon ny fond, blir ändå aldrig mer pengar bara för att man säljer en vinst och investerar i något annat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Pengar mässigt blir det inte. Dock riskspridning är ju kanon. Alltid papper som ökar minskar några dagar efter. Låt oss tänka man köper aktier för 1000kr och 1kr per aktie i företag X. Priset på aktien går upp till 1.2 dvs 20%. Sålde han sitt 20% vinst och återinvesterade i annat papper( företag y)

  Har har kvar aktier som är värde 1,2kr per st(dvs 833 st). Sjunker de i värde till 1kr igen. I kontot blir det 833kr + 200kr (aktiersvärde som finns i annat papper y). Avkastningen på detta är 33kr.

  Det andra pappret kan också sjunka/öka i värde men detta är en risk/möjlighet som man alltid ska ha med i investeringar

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adel Alasde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-10 klockan 21:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.