Sälja och bo kvar?
Sök:

Sälja och bo kvar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ami Stålstierna

ställde för sedan frågan: Sälja och bo kvar?

Jag håller i likhet med nästan alla andra 50-talister på och funderar på hur jag ska klara pensionen.

Jag har en tämligen attraktiv bostadsrätt i Stockholm. Jag skulle kunna sälja den och använda pengarna till att betala hyran i en hyresrätt. Men jag vill ju bo kvar! Kan jag sälja min lägenhet i andelar till mina släktingar och vänner, med servitut att bo kvar tills jag kolar vippen? Det är ingen dålig investering även om det kanske dröjer 40 år tills det är dags. Fast då har den ju troligen stigit ännu mer i värde.
Hur skulle ett sånt upplägg kunna funka – om alls?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du känner din egen BRF bäst, men många föreningar har kravet att man själv ska bo i lägenheten såvida man inte tillfälligt studerar eller arbetar på annan ort. Så sälja lägenheten i andelar tror jag blir knepigt.

Att ta ett hypotekslån är det många som gör i din situation. Då betalar du varken ränta eller amorterar på lånet så länge du bor kvar. T ex Svensk Hypotekspension erbjuder sådana lån.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vår förening kräver att den som bor i lgh äger minst 10%. (Det har visat sig vara närapå en nödvändighet då det allt oftare är föräldrar som köper till sina barn.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ami Stålstierna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du fortfarande jobbar kanske du helt enkelt kan ta ut ett vanligt bolån på en liten del av lägenhetens värde? Gissar att det är betydligt bättre villkor än hypotekspensionen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, Hypotekspension är svindyrt! Den lösningen skall undvikas.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Kalle – jag förstod inte poängen med det. Men vill gärna förstå.
  Min tanke med att kunna sälja lgh med mig kvar i, var att jag sen inte behöver oroa mig för amorteringar och räntor, och dessutom på så sätt sänka min boendekostnad så att pensionen räcker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ami Stålstierna
 3. Vit pil

  Jag har hypotekslån. Så här ser det ut för mig; 65 år. Bostadsrätt Stockholm värderad till 5.2m. 74000 i skulder. 2500 i månadshyra. Jag fick ut 1.4 milj när alla skulder och avgifter var betalda. Inga amorteringar eller räntor så länge jag lever eller säljer. Jag vill bo kvar där jag bor. Om jag säljer/dör om 15 år får jag ändå ut (beräknat på schablon) mellan 3-4miljoner beroende på värdestegringar och räntor. Ville inte sälja och köpa svart-kontrakt. Nu har jag alltså över 1miljon att investera i fonder för nära och framtida pension. MEN; det kunde va roligt att få förslag vad jag kunde ha gjort bättre. Nån annan id’e? Vad jag förstår är det här ett vanligt fenomen för 50-talister med bostadsrätt; ” pengarna sitter i väggarna”. Och TACK för bloggen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
 4. Vit pil

  Att jag nämnde Hypotekspension i tidigare svar var för att det var det första jag kom att tänka på. Givetvis finns det fler aktörer med hypotekslån och givetvis ska man undersöka vilken som ger bäst villkor i den situation man själv befinner sig.
  Har man som frågeställaren en bostadsrätt centralt i Sthlm bör man kunna få gynnsamma villkor.

  Svårt se att hypotekslån är ett dåligt alternativ om du är pensionär och vill få loss pengarna ur din bostad men ändå bo kvar. Alternativ är att låna pengar av de som ska ärva dig, de får ju bostaden när du loggar ut. Men då är man i ett gungfly som bäddar för osämja i kommande generationer, om de nu ens i nuläget kan få loss de pengar du vill ha.

  När du är borta är det inte ditt problem om hypoteket inte var den allra bästa lösningen. Men se till ha det bra medan du lever, använd de pengar som är bundna i den bostad du vill fortsätta leva i.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-26 klockan 15:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.