Sälja privat boende och Investera i hyresfastigheter?
Sök:

Sälja privat boende och Investera i hyresfastigheter?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Sälja privat boende och Investera i hyresfastigheter?

Hej Alla!

Jag och min sambo har för avsikt att sälja vårt hus och flytta till ett annat område.

Jag har tagit upp min frågeställning med sambon och tänkte höra om era åsikter.

Jag funderar på att köpa någon billigare privat bostad för att frigöra ca 1 000 000 över att investera i en liten hyresfastighet, alternativt hyra vårt eget privata boende och på då sätt frigöra ca 3 – 3 500 000 för att investera i hyresfastigheter.

Målbilden är att då sakta investera i fler och fler fastigheter.

Hur ser ni på detta med en osäker bostadsmarknad och ökade räntor m.m?

Mvh

Andreas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att äga en hyresfastighet innebär mycket jobb. Kontraktsskrivning, besiktning, akut underhåll, etc. Helst skall du vara så händig att du klarar att byta en läckande kran själv.

Har du ett fåtal hyresgäster är du extra känslig för dåliga sådana som inte betalar.

Men OK. Är du beredd att jobba hårt så kan detta vara ett alternativ. Med en miljon i insats kommer man dock inte speciellt långt.  Ett klassiskt alternativ är ett mindre hyreshus där du bor i en av lägenheterna själv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för dina synpunkter!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har själv gått i tankarna att införskaffa en hyresfastighet eller hyra ut en villa till ett flertal studenter. Det som gjort att jag avstått är det som sägs ovan, nämligen att det blir mera som ett deltidsjobb istället för en ren investering. Samtidigt känner jag att en investering på börsen ger i det närmsta samma avkastning.

Det som tilltalade mig dock var just riskspridningen, att man inte har allt på börsen. Du kan dock få lite samma effekt genom att investera i Tessin eller preferensaktier inom fastighetsföretag då bägge dessa inte är helt korrelerade till börsen (preffar är lite korrelerade men de klara till exempel börskraschen 2008).

Så mitt tips är att du bör ha tre saker för att investera i hyresfastighet:

 1. Pengar
 2. Tid
 3. Möjlighet att utföra enkla reparationer själv

Annars skulle jag istället rekommendera andra investeringsformer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 22:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.