Sälja vår fastighet till vår firma.
Sök:

Sälja vår fastighet till vår firma.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helene Beijer

ställde för sedan frågan: Sälja vår fastighet till vår firma.

Hej :-)

Fråga:

Vi har 2 fastigheter i samma byggnad varav vi hyr ut en fastighet och bor i den andra.
50% utav hyresinkomsten går till skatt.
Funderar nu på om det är bättre att sälja den ena fastigheten till vår firma och på så vis få loss kapital och även behålla kontrollen över fastigheten. Jag räknar med att hyran även betalar av på lån samt amortering.
Bostaden är värderad till 3.500.000:-
Hyran för bostaden är 19.000:- i månaden
Fördelarna i detta är som jag ser det en möjlighet att kunna investera pengarna och förhoppningsvis växer de bättre än räntan på våra privata lån.
Vad tror du om denna strategin?

Mvh
Heléne

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag förstår rätt är det ingen privatbostad. Då hade skattesatsen varit mycket bättre.

Om ni ligger under brytpunkten för statlig skatt stämmer det att skatt och egenavgifter  ligger strax under 50 procent, beroende på kommunal skattesats.  Ligger ni över brytpunkten tillkommer 20 procent statlig skatt.

Säljer ni till ett eget bolag så är bolagsskatten för närvarande 22 procent. Skall ni sedan lyfta utdelning är skatten 20 procent på densamma.

Av de knappa 50 procent som ni betalar privat är dryga 10 procent pengar som går till er pension. Får ni en normal livslängd bör ni därmed gå tillbaka dem så småningom. Det är alltså inte självklart att det är rätt att i alla lägen flytta en fastighet från privat till ett bolag.

Skulle  ni överlåta fastigheten till ett marknadsvärde så får ni dessutom en reavinst med 27 procents skatteeffekt att ta hand om.

Denna genomgång är väldigt kortfattad. Vänd er till en revisor eller redovisningskonsult som får göra en ordentlig  genomgång av ert specifika fall.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-01 klockan 12:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.