Sälja?
Sök:

Sälja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Sälja?

Jag har 10 år kvar till pension. Jag har lite aktier  och jag har lite aktiefonder, som tidigare gått bra.

I många spalter läser man att man ska sälja om man behöver pengarna kortsiktigt men kan låta vara om det är långsiktigt sparande.

Men vad räknar man då som kort-resp långsiktigt? 10 år som det är för min del, hur ser ni med det?

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När det är nio år kvar kan du kanske ha 90 % aktier/10% sparkonto? Sedan sänka med 10% för varje år som går.

Jag tror Warren Buffett kör 90% aktier 10% kontant (u.s treasury) i portföljen för hans fru. Sedan tar de ut kanske 4% från aktiedelen varje år, förutom när det är en börskrasch då tar de ut från kontant delen. Beror på hur snabbt du vill använda pengarna. Tar man ut 4% per år förutom vid stora nedgångar kan pengarna räcka länge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Kan räcka länge”
  Tar man ut 4% per år räcker pengarna i evighet. (Så länge man kan ta ut fraktioner av ören.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MO

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska du använda alla pengarna om 10 år, eller kanske bara 1/10?

Isf har du en längre sparhorisont än 10 år med 9/10 av kapitalet

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-31 klockan 22:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.