Sålt bostadsrätt, vad göra med vinsten?
Sök:

Sålt bostadsrätt, vad göra med vinsten?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olle

ställde för sedan frågan: Sålt bostadsrätt, vad göra med vinsten?

Hej

 

Jag har sålt en bostadsrätt med drygt 2.2 miljoner i vinst efter skatt. Bor numera en hyresrätt och har ungefär 1 miljon utöver detta i sparande, främst räntor men tänker sakta men säkert gå över mer mot aktier och fonder

Jag är 30 år gammal och sparar för att bli ekonomiskt fri och planerar att sluta jobba när jag är runt 50

vanligtvis månadssparar jag (runt 10-15k i månaden) i fonder men nu när vinsten från bostadsförsäljningen kommit vet jag inte vad jag ska göra. Det känns för riskfyllt att gå in med stora belopp samtidigt som marknaden känns idag.

ska jag fortsätta köpa fonder på månadsbasis men till större belopp? Målet är ha en rätt stor del fonder om låt säga 5-10 år, vad tror ni om denna strategi? Ska jag rikta in mig på globala indexnära fonder?

jag är ganska feg av mig men har insett att om jag ska kunna uppnå mitt mål måste jag våga ta lite risker och ha en majoritet av mitt sparande i aktier/fonder.

Bör jag ha en del i räntefonder istället för på bankkonto, tex avanza där man får runt 0.75 idag

 

Mycket tacksam för svar!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Olle!

Du har fått en grym start ekonomiskt i ditt vuxna liv, grattis! Nu är det dags att börja förvalta dessa för att som du säger kunna nå sina mål.

Som du säger så måste man ta risk för att kunna få avkastning, man måste såklart inte ta den högsta risken som är möjligt, utan en risk som man är bekväm med och kan sova gott om nätterna med. Men att investera pengarna långsiktigt tycker jag att du ska göra.

Börja med att läsa lite artiklar från bloggen:

Dessa kommer att ge dig en liten uppfattning om hur du kan spara för att ha ”rätt risk” för ditt mål och för att ha en stabil ekonomisk situation som låter ditt kapital växa vidare ostört.

Återkom gärna sen om du har mer frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-10 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.