Samägt konto
Sök:

Samägt konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Samägt konto

Hej!

Jag och min sambo har idag vår ekonomi på varsitt håll, vi vill nu slå ihop dem och börja spara tillsammans. Hur gör man det rent tekniskt? Kan man ha ett gemensamt ISK t.ex?

Tacksam för svar :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En annan möjlighet är att ni skaffar ett varsitt ISK och sedan sparar lika mycket till de båda kontona.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

ISK är personliga enligt lag.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

ISK är som redan nämnts personliga. Så vid händelse av att ni går skillda vägar i framtiden kan det bli problem om ni har sparande i ett ISK som står på en utav er.

Om det å andra sidan går bra och ni så småningom gifter er så löser sig det problemet då arvsrätten ändras. Men då kan ett annat problem uppstå istället. Om katastrofen är framme och den av er som står på ISK kontot där ni har ert gemensamma sparande, plötsligt skulle gå bort. Då kommer kontot låsas och även om den kvarlevande är den som kommer ärva pengarna från kontot, så kommer tillgångarna vara låsta tills dess att boupptäckningen är klar.

Det betyder att pengarna inte är tillgängliga, medan bolån, räkningar, mat etc. etc som tidigare betalats med två inkomster, nu fortfarande ska betalas med den enda inkomst som är kvar.
Nu går det såklart att kontakta företagen och be om anstånd. Vissa kan kanske låna av släkt och vänner osv. för att täcka upp.

Men av egen erfarenhet så vet jag att varje mindre problem, mitt i det kaos som uppstår vid en stor kris, förstoras till ett smått oövervinnerligt problem.

Av den anledningen så rekomenderas att ni har sparandet separat. På så sätt har var och en av er alltid snabbt tillgång till pengarna. Om något skulle inträffa.

Sen om ni sätter av samma eller olika summor på resp konto, eller sparar på två konton men med samma mål, det gör det samma.
En annan vinst i att båda har varsit konto, är att båda får erfarenhet om hur investeringarna fungerar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-21 klockan 20:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.