Samboekonomi: Låna till hus eller investera på börsen för ekonomiskfrihet?
Sök:

Samboekonomi: Låna till hus eller investera på börsen för ekonomiskfrihet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klas

ställde för sedan frågan: Samboekonomi: Låna till hus eller investera på börsen för ekonomiskfrihet?

Hej Jan och Caroline,

Uppskattar verkligen bloggen och har varit en trogen läsare över många år. Har uppskattat hur bloggen har rört sig mellan konkreta och mjuka frågor kring ett rikare liv.Kommer med en läsarfråga som anknyter till temat ”rika tillsammans” om än i en lite annan touch och hoppas på att få input från er och läsarna.

Redan i övergången från student till mitt första jobb hade jag en önskan om att bli ekonomiskt fri* (inte nödvändigt ekonomiskt oberoende) och levde de första åren på motsvarande studentbudget men med en betydligt högre inkomst. Detta har följt med mig över åren och har med tiden inneburit att jag snart närmar mig mitt mål. Längs vägen träffade jag först min partner som sedemera blivit min sambo och nu går vi i husköpartankar. Vi lever båda enkelt och uppskattar det men har alltid haft en viss inkomstskillnad oss emellan.

Vi har ett bra fungerande samboekonomisystem där vi istället för att oavkortat dela på alla inkomster har överenskommelsen att min högre lön kommer gå till ett bidrag till ett gemensamt hus. Vi har en bra och öppen dialog kring våra pengar och inspireras gärna av andra.Under de senare åren har min partner valt att jobba halvtid för att kunna satsa på sin sidosysselsättning för mer kvalité i livet, något som jag verkligen uppmuntrat men som inneburit en större inkomstskillnad än tidigare.

Detta har inneburit att min tidigare ambition om att bli ekonomiskt fri sakta har glidit över till möjligheten att köpa oss ett hus med minimala lån och här kommer mitt dilemma.I första rummet står vår relation och ett tryggt leverne för oss båda tillsammans. Med mitt kapital kan vi köpa vårat drömhus kontant till 75% vilket då kommer ta mig helt från börsen och övriga investeringar (och gemensamt låna resten). Ett alternativ är att jag lägger in en mindre del i boende och behåller en del på börsen vilket då innebär att vi behöver låna en större del.

Kortfattat blir frågan huruvida det är lönt att låna (pengar till huset) för att investera på börsen i detta fallet? ”tryggheten” består i att vi fortsatt får ett visst eget kapital att förvalta (där min sambo redan tagit ut delar av sitt genom sin halvtid) där jag kan streta vidare mot mitt mål om ekonomisk frihet.

Stort tack på förhand!//Klas

*Ekonomiskt fri för mig innebär en passiv inkomst som motsvarar ca ½ månadsbudget.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack Klas och grattis till en god ekonomisk situation. 👍

Min spontana tanke är – hur skulle du kunna få både och? Tänk om det inte är antingen eller?

Min andra tanke är att det är ju ingen naturlag att man måste köpa sitt hus till 75 % kontant. Vi själva amorterar inte mer än nödvändigt (följer amorteringskravet) även om vi skulle kunna engångsamortera. Jag ser t.ex. för oss själva ingen anledning att amortera bortom 50 % belåning. Jag har resonerat mer om det här:

Vad är bäst? Amortera, spara, investera eller t.o.m. låna?

Det sista som jag tänker är att definiera vad den där ekonomiska friheten faktiskt innebär. För det är ju ingen mening att ha pengar om de faktiskt inte används. Vi är ju i en liknande situation där Caroline skriver bok vilket ju inte är världens bäst betalda jobb, men det maximerar hennes livskvalitet.

Ja, det var mina 2 cent. Lycka till med ert beslut.

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-11 klockan 10:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.