Samhällsekonomi
Sök:

Samhällsekonomi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Zeinab

ställde för sedan frågan: Samhällsekonomi

Om statens inkomster inte räcker till vad gör de då?

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lånar. Det kallas statsskuld.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Statsskuld

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utöver att låna (då från andra länder) kan de ta pengarna de behöver från invånarna genom att höja skatter (”nödvändiga reformer”) eller helt enkelt be riksbanken trycka upp mer pengar. Det sistnämnda skulle ju orsaka inflation om det skulle pågå i någon större utsträckning. Båda dessa alternativ har mig veterligen använts historiskt, vilket även gäller svaret ovan med att låna pengar och därmed öka på statsskulden.

Sedan kan ju staten använda sig av andra knep precis som privatpersoner kan göra när pengarna inte räcker. Minska utgifterna, dvs spara in på sådant som man tycker är mindre viktigt för att få mer pengar över till det som det behövde räcka till.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Statsskulden behöver inte vara till andra länder. Mindre än hälften av Sveriges statsskuld är till utlandet enligt rapport från Riksgälden: https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/Pressrum/publicerat/Statsskulden/
  Svenskar lånar själva ut till staten när vi investerar i statsobligationer, till exempel via många räntefonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det konstiga är att alla länder verkar vara i skuld. Skulle lätt tro att några länder borde gå i vinst med motsvarande summa men så verkar inte vara fallet. Dålig balansräkning. Det allra märkligaste är att ju rikare land desto mera skuld.

Om pengarna tar slut måste statsapparaten stängas eftersom staten kan inte betala löner till de anställda. Och för att kunna betala löner måste staten låna nya pengar tills de tar slut och statsapparaten måste stängas igen och så vidare osv. Det är så de gör i USA.

The World’s Debt

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag vill komplettera svaren något.

Erik. Staten behöver inte bara låna utomlands. Visst går det bra att låna inom landet också. Det behöver heller inte vara från andra länder. Det kan vara japanska pensionsfonder eller vad som helst.

Tale. Det är ingen katastrof att ett land är skuldsatt. Gör jämförelsen mellan två privatpersoner. Den ene bor i hyresrätt och har ett sparande på 50 000 kr. Den andre bor i villa som är värd tre miljoner och har lån på 500 000 kr. Vem är mest förmögen?

Att ett land har skulder är därför helt naturligt och kan  till och med vara bra. Har pengarna använts till att skapa en vettig  infrastruktur är det till gagn för medborgarna. Har det, som i Grekland, använts för att leva över landets tillgångar, är det en katastrof.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  USA:s statsskuld är i storleksklassen 20 000 miljarder dollar. Det är en astronomisk siffra och det om något borde vara en katastrof för landet. Men det skulle behöves bara 200 såna som Bill Gates eller Warren Buffett för att täcka nästan hela skulden.
  _____

  USA har ”enorm makt” över Kina på grund av de stora amerikanska skulderna till landet. Det hävdar Donald Trump…
  Därmed är världens andra största ekonomi beroende av amerikanska ekonomiska framgångar, resonerar den republikanske presidentkandidaten. (2016)
  https://omni.se/trump-usa-s-skulder-ger-enorm-makt-over-kina/a/6eyoo

  – Den som är satt i skuld är icke fri, men har enorm makt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Detta påminner mig om det gamla talesättet
  ” Har du lånat 100 000 och inte kan betala tillbaka, så är det ditt problem. Har du lånat 100 miljoner och inte kan betala tillbaka, då är det bankens problem”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-12 klockan 19:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.