Samma fond till olika portföljer?
Sök:

Samma fond till olika portföljer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Samma fond till olika portföljer?

Hej!

Jag är är nybörjare i detta området men efter att ha läst en del på Rikatillsammans så har jag beslutat mig för att spela enligt Globala Barnportföljen (10+år) och Nybörjarportföljen (5-10år). Dock så finns det vissa fonder i båda dessa portföljer. Är detta något att föredra eller är det bättre att slå ihop de andelarna man investerar i fonderna i de olika portföljerna? Tänker att man kan få högre avkastning då enligt ränta-på-ränta effekten. Tänker jag rätt?

För det andra undrar jag om det är någon som har räknat på 2018 vid vilken årlig avkastning det lönar sig att ha en vanlig aktiedepå istället för ISK? Om ni vet någon annan som har räknat på det så skulle jag uppskatta en länk.

Till sist skulle jag uppskatta lite tankar om att spara räntefonder för 2-3 år framåt. Är det något att föredra eller är det bättre att binda pengarna till ett sparkonto? Hur brukar det gå för de ”bästa” (med tanke på risken) räntefonderna? Funderar på Spiltan Räntefond bland annat.

Hoppas någon har tid att ge lite råd. Uppskattar alla sorters tips.

Tack på förhand.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du får inte högre avkastning om du slår ihop portföljerna, det är ändå procent det blir. För att göra det enklare för sig är det skönt att ha två olika portföljer med olika horisont och risk, då är det lättare att separera vad som skall användas när etc men om man vill kan man slå ihop det. Då får man ha lite mer koll bara. Att det är samma fonder i dem är inget man behöver oroa sig för.

Att spara på ISK kommer därmed vara förmånligt så länge din faktiska utveckling under 2018 är över 1,49%”

Så blir skatten på ISK 2018Gällande räntefonder: jag själv har valt att ha sparande för 2-3 år framåt på sparkonto med rörlig ränta. Spiltan Räntefond har de senaste åren gått såhär:
2017: 1,6%
2016: 2,4%
2015: 1,2%
2014: 2,0%

Jan rekommenderar att man i en portfölj har räntefonder av flera anledningar (se länken) men om det är en specifik summa du ska ha om t.ex. två år är sparkontot ett bra alternativ.

Räntefonder – krockkudden i ditt sparande

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, men brukar den gränsen (när det lönar sig att spara i ISK eller AF) vara ungefär runt 1,5%? Tänker att om räntan höjs i framtiden, kommer skatten för ISK att höjas, samtidigt som korta räntefonder får en högre avkastning, vilket gör att den gränsen ungefär borde vara detsamma? Eller tänker jag fel? Antaglien är det mer komplicerat än så. Har försökt leta hur det har sett ut historiskt men hittar inget sammanfattande.

  Ska också rikta ett stort tack till dig Elin som tar dig tid att hjälpa många nybörjare med sitt sparande. Det betyder otroligt mycket för många, inklusive mig!:D

  Tack på förhand.

  Om det är någon annan som har invändningar är jag mer än öppen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 2. Vit pil

  Överlag så kan korta räntefonder komma att ge mer avkastning om vi har en höjd ränta i Sverige, ja. Sen är det ingen exakt vetenskap så det är svårt att förutse hur marknaden kommer att reagera. Så ska man spara i enbart räntefonder skulle jag ändå välja AF.

  Exempel på citat från en förvaltare på Spiltan:

  ”Om räntan går upp – hur påverkas era olika räntefonder då?

  Eftersom vi mest har FRN-lån (Floating Rate Notes – lån med rörlig ränta) som har en rörlig ränta i Spiltan Högräntefond så gynnas fondens avkastning av att räntan stiger. Går räntan upp kommer fonden kunna ge en högre framtida avkastning. Däremot kan företagsobligationsfonder på kort sikt generellt påverkas av turbulens och stor osäkerhet på marknaderna och i de enskilda bolagen.”
  https://www.aktieinvest.se/letar-du-ranteplaceringar.

  Vad glad jag blir för den fina kommentaren, tack så mycket! :D

  Elin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Okej, då bör sparkonton nog ge en högern avkastning tänker jag (nischade banker).
  Tänkte på att du nämnde i en kommentar ovan att du sparade i sparkonton med rörlig ränta, varför inte fast? Är det för att du ska kunna ta ut pengarna eller har det med avkastning att göra? Ger inte fasträntekonton generellt en högre avkastning?

  Tack på förhand.

  Det var det minsta jag kunde göra. :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 4. Vit pil

  Att jag kör med rörlig ränta är just för att kunna ta ut pengarna, har min buffert där bl.a. och den vill jag kunna komma åt :) Fasträntekonton ger högre avkastning, gäller att veta när pengarna ska tas ut då lite mer bara!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-02 klockan 14:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.