Samma fonder i två portföljer
Sök:

Samma fonder i två portföljer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Samma fonder i två portföljer

Hej!

Såg att det redan fanns svar på min fråga men jag ställer den ändå för jag vill ha fler alternativ.

Jag har precis börjat göra om mina fonder och har i en portfölj startat med nybörjarportföljen enligt riks tillsamman modell. Nu tänkte jag göra om min pensionsspar portfölj och även min dotters, bägge två är på långsikt.

Jag hamnar på precis samma fonder i dessa portföljer om jag följer rika tillsamman råd. Hur gör andra? Kör man samma fonder på allting eller finns det ett alternativ som är minst lika ”bra” som man borde ta?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Har du funderat på att välja Globala Barnportföljen för det långsiktiga (>10 år) sparandet? Den är egentligen mer lämplig för det eftersom den har högre andel aktiefonder.

Att välja samma fonder i olika portföljer behöver egentligen inte vara fel. Men se till att anpassa balansen mellan räntefonder och aktiefonder efter tidshorisont.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Alla mina långsiktiga portföljer följer principerna bakom Globala Barnportföljen och är ganska lika oavsett var jag har dessa. Sedan varierar själva fonderna lite mellan mina portföljer men det har framförallt att göra med skillnader i fondutbud och (lägre) avgifter hos olika aktörer.

Så kör jag t.ex en blandpott av Avanza Global och SPP Global Aktiefond i min portfölj hos Avanza. Hos Länsförsäkringar har jag en tjänstepension och där kör jag på LF Global Indexnära som globalfond istället. Jag har också en liten pension liggande hos SPP och där blev det SPP Global Aktiefond igen.

Hade jag haft allting på ett ställe så hade mina långsiktiga portföljer sett exakt lika ut.

Jag gjorde en specialare. För att jag också var lite sugen på att ha en liten del fastigheten i mitt sparande så la jag till LF Fastighetsfond i mitt pensionsparande hos banken. Där fick jag den nämligen mot reducerade avgiftskostnader gentemot samma fond hos Avanza.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Karl!

Som andra tidigare har skrivit så kan du absolut ha samma fonder i olika portföljer, det som spelar störst roll är fördelningen aktier/räntor, se till så att du har rätt fördelning efter din tidshorisont så blir det jättebra med samma fonder i portföljerna!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-12-18 klockan 19:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.