Sammanslagning av olika tjänstepensioner
Sök:

Sammanslagning av olika tjänstepensioner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sparefroh

ställde för sedan frågan: Sammanslagning av olika tjänstepensioner

Jag har igenom åren haft olika anställningarna (bytt i stor sätt varje 4:e år arbetsgivaren) och därmed samlat på många olika tjänstepensioner som är samlade hos Skandia traditionell med små belopp per försäkring. Nu funderar jag över att flytta pengarna till AMF eller SPP fondförsäkring för att få bättre avkastning i längden. Är det värt att slå ihop de försäkringarna så att fyra blir ett ifall det är möjlig? Vad är vinsten/förlusten med det? Hade ni flyttat från traditionell till fondförsäkring med tanken att flytten kosta pengar? Jag har ganska många år kvar till pensionen och därför tänker jag att det löner sig. De befintliga försäkringarna har ganska mycket avgift idag…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det skulle kunna vara lönsamt beroende på hur stora avgifterna är för själva flytten, man får nog sätta sig ned och räkna på vad skillnaden mellan fondavgifterna blir mot flyttkostnaden och sparhorisonten. Då kan de se om det går att räkna hem en sådan flytt!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spontant: ja, traditionella försäkringar högar väl oftast 40-60% andel aktier och över tid borde det vara mer fördelaktigt med högre än så. Men räkna för all del på när du kan tänkas ha ”sparat” in flyttavgifterna.

Räknexempel:

Du har 20 000 kr i en traditionell försäkring som kan förväntas avkasta i snitt 4% per år (800 kr). Flyttavgiften till fondförsäkring är 500kr. Fondförsäkringen kan förväntas avkasta i snitt 8% per år (1600 kr). Ja, det bör gå att räkna hem redan första året med +300kr. En ytterligare faktor är fondavgifterna löpande och din egen riskbenägenhet med dessa pengar.

För egen det en detalj i mitt eget sparande som jag ångrar lite- att jag hade bägge delarna i traditionell försäkring så länge. Banken hade det i sitt utbud (men ej fondförsäkring) och sålde in det som att ”du vill väl inte gambla med din pension”. Men man har tiden på sin sida och bör inte skrämmas av något högre risk tycker jag :)

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-18 klockan 21:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂