Satsa allt på en globalfond?
Sök:

Satsa allt på en globalfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabel

ställde för sedan frågan: Satsa allt på en globalfond?

Total nybörjare och skulle uppskatta input på följande:

1. Har lagt upp ett 90/10-sparade till pensionen hos Lysa. Innebär detta att ju närmare tidpunkten för uttag jag kommer, själv måste gå in och ändra fördelningen så att risken motsvarar antal år som ”är kvar”? Dvs när det är ca 5-8 år kvar tills jag behöver pengarna så bör fördelningen vara ex 60/40?

2. Om ni på sidan av er sparande hos Lysa skulle välja en globalfond att stoppa in lite pengar i för samma långa tidshorisont, vilken väljer ni? Att placera pengar i endast ex Avanza global, är det ett 100/0 risktagande pga att det är en ren aktiefond?

3. Innan jag hittade denna sidan köpte jag i fonderna Robur Medica, Technology och Ny Teknik. Har ca 30.000 kr fördelat på dessa fonder nu. Med tanke på avgifter och all info på denna sida, är det bättre att sluta spara i dem, sälja av allt och stoppa in pengarna i ex Lysa?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Isabel,

 1. Det stämmer som du säger. Man måste själv anpassa riskprofilen när uttaget närmar sig och man vill att risken ska bli lägre. Som tur är det väldigt enkelt att göra hos Lysa även om det är något som du måste göra manuellt. Det är bara att anpassa profilen till de nya värden och sedan sköter Lysa resten (köp och sälj av aktier/fonder och ombalansering). Jag såg att några här på bloggaren ville ställa exakt den här frågan till Lysa när de förhoppningsvis kommer på besök hos Jan inom kort. Det vore kul om Lysa skulle erbjuda möjligheten att trappa ner risken automatiskt över några år om man önskar så.
 2. Jag har mina tillgångar hos Avanza och kör därför alltså på Avanza Global. Men LF Global Indexnära är ett mycket bra alternativ (och en aning mer hållbart) och det är den som jag använder på några andra ställen där jag inte kan välja Avanza globalfond. Och det stämmer att det blir 100/0 när du inte samtidigt investerar i räntor (eller på ett räntebärande sparkonto) på sidan om.
 3. Jag skulle sälja. Frågan som man måste alltid ställa sig är om du skulle ha köpt samma fonder nu om det hade haft 30k sek tillgängligt. Svaret är ett klart nej inte om jag förstår dig rätt. I så fall är det lika bra att sälja av samtliga fonder och köpa fonder som du verkligen vill ha. Om du också ska ha kvar pengarna där de finns nu eller flytta till lysa är egentligen en annan fråga. För din avkastning och ränta-på-ränta effekten spelar det ingen roll om du har flera konto på olika ställen eller bara ett hos en bank. Det kan finnas andra argument att samla dina investeringar självklart. Det är enklare med endast Lysa och kanske slipper du kostnader som du har nu på din nuvarande mäklare. Själv har jag samlat allt hos Avanza för att få extra fördel med deras 0%-ränta superlån som de erbjuder.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack för utförligt svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isabel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-19 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.