Satsa nu eller vänta...?
Sök:

Satsa nu eller vänta…?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mimi07

Den här artikeln publicerades 2017-05-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Satsa nu eller vänta…?

Hej Jan, jag har läst och följt din blogg ett litet tag nu. Så kul och inspirerande att läsa den! Jag har en fråga som du säkert får ofta även om summan kanske varierar.

Jag har 100 000 kr som bara ”ligger” på ett sparkonto med oerhörd liten ränta. Först hade jag tänkt betala av en del av bolånet med det men känner att jag borde nog lägga dessa pengar i olika fonder. (Har redan amorterat en hel del på bolånet.) Jag kan månadsspara minst 7-8 tusen i månaden framgent och detta är tänkt som ett långsiktigt sparande ca 20-25 år. (Jag har andra fonder via Avanza och Swedbank sedan tidigare.)

Min egentliga frågor är:

1) Ska jag satsa dessa 100 000 nu idag med en gång (när börsen är på så hög nivå). Eller ska jag vänta något halvår på den stundande nedgången (för den borde väl komma snart?)

2) Ska jag istället månadsvis investera 11 000 kr istället?

Oavsett om jag ska investera 100 000 eller 11 000 har jag tänkt kopiera av din nybörjarportfölj rakt av med samma procentuella fördelning.

Vad säger du? Go or No go?

Hälsar en mycket fundersam Mimi

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ett förtydligande: med 11 000 kr menar jag 1 000 kr/månad för varje fond i nybörjarportföljen tills de 100 000 kr har gått åt. Därefter 7-8 tusen/månad fördelat på de 11 fonderna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mimi

Det beror på om du är en rationell eller känslostyrd människa. Både metoderna är rätt på sitt sätt.

 

Läs Jans blogginlägg om ämnet som jag tycker han förklarar väldigt bra

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-04 klockan 17:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.