Sätta upp ettt sparande för en 21 åring
Sök:

Sätta upp ettt sparande för en 21 åring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacob

ställde för sedan frågan: Sätta upp ettt sparande för en 21 åring

Hej!

Har precis börjat intressera mig för investeringar och tycker denna hinkmetoden låter kanon! Har lite funderingar om hur jag ska tänka när jag ska börja investera. Lyckats spara ihop 250 000 på ett vanligt bankkonto utan ränta.. så efter att lyssnat på dom flesta poddavsnitten är jag nu livrädd för inflationen som ätit på mina pengar i några år samt missad ev avkastning.

Så hur ska jag komma igång med dom här pengarna? Jan förespråkar ju ett års utgifter minus garanterad inkomst i buffert hinken, grejen är att mina utgifter är mindre än vad min garanterade inkomst är så antar att jag bara behöver en jätteliten buffert? + att min sparkvot är drygt 50% så kommer ju liksom in en liten buffert varje månad. Sen tänkte jag göra tre olika fonder antingen själv eller hos lysa med 80/20 60/40 90/10. Men hur ska jag fördela? Grejen är också att de kommer ett ev bostadsköp 3-5 år framåt. Hjälp hur ska jag tänka? Någon snäll som har någon input?

Mvh Jacob

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena Jacob,

Att vara 21 bast och ha din ekonomiska situation samt insikt och sparmål är få förunnat. Du har listat ut det som många (inkls undertecknad) listat ut långt senare i livet. Så du kan slappna av, det kommer gå fint för dig!

Nu till mer konkreta tips. Jag är personligen inget jättestort fan av 4 hinkar modellen. Tycker det blir för krångligt med alla hinkar och i slutändan är det ändå så att man får välja om man vill ha aktier eller räntor. Eftersom du är ung och det är ett bostadsköp som lurar på horisonten skulle jag lagt upp en strategi med relativt låg risk. En nybörjarportfölj låter som en lagom start. Det är dessutom en vettig lösning om man inte upplevt en större börskrasch och sett sitt kapital minska med 40-50% över ett år.

Så vad ska man köpa då? Personligen kör jag min aktiedel i Avanza global rakt av. Det är den billigaste globalfonden och den ger utmärkt riskspridning. Man behöver ärligt talat inte mer. Visst, man kan dutta på med emerging markets och diverse andra kryddfonder men över långa loppet tror jag bara det introducerar mer risk till tveksam avkastning.

Vad gäller räntedelen kan man göra på lite olika sett. Vissa köper räntefonder (tex AMF räntefond lång, spiltan räntefond kort) och lägger det på sitt ISK. Andra, (som jag själv) lägger det på ett sparkonto. I dagsläget är den bästa räntan du kan få med Santander sparkonto + (1,1%, insättningsgaranti och pengarna är låsta i 1 mån och du måste ha minst 100k för att få ränta). Annars kan man alltid ha ett sparkonto på Avanza som i dagsläget ger 0,75%. Jag tycker detta är fullt tillräckligt då syftet med räntor inte är att ge avkastning utan att skydda pengarna.

Så om vi summerar skulle jag lagt dina stålars som följer:

150k till Avanza global och 100k till Santander spar + och . Detta blir en 60/40 fördelning och en enkel och bra början på din sparkarriär. Även framtida insättningar med samma fördelning. Det är värt tycker jag och börja med denna riskprofilen tills man fått sig en rejäl kyss o sett kapitalet minska. Först då vet man hur riskvillig man egentligen är.

 

Lycka till!

/O

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilken utmärkt beskrivning av Olof!

  Sen kommer nog Jacob undra om han ska sätta in allt på en gång eller fördela kapitalet i fond över tid .

  Då säger jag fördela ut de 150k över ett år dvs 12500:- i månaden till Avanza global. På sparkontot kan du sätta in hela beloppet på samma gång (släng in hela summan (250000:-) på sparkontot och ta 12500:-/mån för att investera på ett ISK och fonden Avanza global). Grattis till en bra insikt vid tidig ålder…det kommer gå bra för dig när det kommer till ekonomi!

  //Tomas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 2. Vit pil

  Tack så mycket för dom bra svaren Olof och Tomas!

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  //Jacob

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob Lantto

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-03 klockan 18:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.