SAVR vs Avanza fondavgift. Lönar sig inte SAVR på billig fond?
Sök:

SAVR vs Avanza fondavgift. Lönar sig inte SAVR på billig fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin Swartling

ställde för sedan frågan: SAVR vs Avanza fondavgift. Lönar sig inte SAVR på billig fond?

Hej

Avansa skriver att deras totalavgift för SPP Global PlusA är 0,43% Stämmer det att det verkligen är den enda avgiften de tar ut?

SAVR kriver att deras avgift för SPP GLobal Plus A är 0,40 dvs man får 0,03% i rabatt. Men SAVR har ju dessutom en årlig avgift om 0,09% av kapitalet (som tas ut 1/365 per dag) Det skulle innebära att den årliga avgiften för att via SAVR äga SPP Global Plus A = 0,40+0,09 = 0,49%

Om jag inte har missat någon avgift som Avanza tar ut är alltså SAVR inte alls billigare om det är SPP Global Plus A jag vill äga. Eller har jag missat något?

DYRARE alternativ:

SPP Global Multifaktor kostar 0,79 hos Avanza och 0,5 hos SAVR. Där är rabatten alltså 0,29% Med den rabatten minus den årliga avgiften om 0,09% blir det 0,2% billigare per år att äga fonden via SAVR jmf Avanza.

Är det alltså så att det måste till dyra fonder med hög rabatt för att SAVR ska vara ett bra alternativ eller har jag missat någon avgift Avanza tar up på något annat vis?

Tacksam för svar?

Malin

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Som jag har förstått det så är SAVR bra för just fonder med höga avgifter, den totala avgiften hos Avanza ska visa alla avgifter, om så är fallet känns det väldigt onödigt att äga en sådan fond via SAVR.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hos SAVR är alla avgifter redan inräknade i fondpriset, inklusive platformsavgiften, 0,09%.

Själv använder jag SAVR endast för dyra aktiva svenska fonder som handlas i SEK, eftersom de oftast är betydligt billigare där. Mina andra fonder har jag hos Avanza och Nordnet.

För fonder som handlas hos SAVR i utländsk valuta tillkommer det utöver fondpriset en valutaväxlingsavgift på 0,5% som gäller vid både köp och sälj. Hos Avanza och Nordnet är den avgiften bara hälften av det. Så om man vill handla med utländska fonder hos SAVR gäller det att vara långsiktig och behålla fonderna några år innan man säljer eller byter. Annars är det lätt hänt att det billigare fondpriset äts upp av växlingsavgifter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför inte alla fonder hos SAVR?
  Jag har allt mitt hos Avanza och har varit inne på att flytta delar men varför inte flytta även de man ”bara” sparar lite på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-27 klockan 14:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.