Schablonökning Bostad
Sök:

Schablonökning Bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel Andersson

ställde för sedan frågan: Schablonökning Bostad

Hej

Jag ska ”snart” köpa en lägenhet och tänkte räkna med lägenheten i min förmögenhet/sparande. Därför är det bra att veta vad lägenheten är värd efter några år. Finns det någon schablonökning på bostadsrätt man kan räkna med så man slipper värdera lägenheten en gång per år. Vi pratar om på väldigt lång sikt.

T.ex. Om man köper en lägenhet för 2 000 000:- och schablonökningen är 2% så räknar man med att lägenheten är värd 2 040 000:- efter ett år.

Tack på förhand

/Axel

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Njae inte riktigt. Om du underhåller lägenheten så att inte slitaget minskar lägenhetens värde så kanske man kan räkna med att den går upp motsvarande inflationen. Den är ju idag runt 2%. Jag tror att det är ungefär lika mycket som inflationen bostäder har gått upp historiskt. Deras reala värde har alltså stått stilla. Undantaget är det senaste decenniets kraftiga uppvärdering av bostäder i spår av den låga räntan.

Svängningarna på bostadsmarknaden är nog det som kommer spela roll i praktiken. De kan ju vara kraftiga och kommer ju att spela stor roll i ett enskilt fall.

Men om du ska räkna långsiktigt så skulle jag sätta en värdeökning lika som inflationen på bostaden. Men underhållskostnader som gör att den hålls i samma skick blir då driftkostnader. Frågan är vad syftet är med en sådan beräkning?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Axel!

Vet inte riktigt om det finns något som du ”automatiskt” kan lägga in som ökning.
Däremot så kan du manuellt lägga in enligt ”HOX Index” som visar prisutvecklingen på olika bostadsindex i Sverige!

Kolla på denna länken ”HOX Valueguard”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-13 klockan 10:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.