Schablonregeln vid försäljning av aktiefond.
Sök:

Schablonregeln vid försäljning av aktiefond.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Schablonregeln vid försäljning av aktiefond.

Hej!

Jag har fått ärva en aktiefond som investerar i småbolag som gått upp ca 340 % sedan köp, den ligger på ett depåkonto. Avgift ca 1.6 %. Jag har tidigare funderat på att sälja och istället investera i passiv indexfond men har läst lite om schablonregeln som går att använda vid försäljning av aktier. Första frågan, gäller detta även aktiefonder?

Har läst att man endast tjänar på det vid uppgång på mer än 400 %, så jag funderar på om det är bättre att bara låta det ligga på depåkonto och sälja i framtiden eller ev vid en nedgång eller borde jag sälja redan nu och investera i passiv indexfond på ISK?

Med vänlig hälsning,

Karl

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst, ja, du kan använda schablonregeln även vid försäljning av fonder men det är precis som du säger bara lönsamt om ökningen är > 400 %.

Den andra frågan har tyvärr inget självklart svar. Det bästa sättet är förmodligen att kvitta vinsten på fonden mot förluster på andra värdepapper men har man inga sådana blir det svårare. Skatten blir ju inte mindre i reda pengar bara för att värdet ökar men andelen som går bort minskar tack vare schablonregeln. Det går dock rätt långsamt, vid 500% uppgång får du betala 1,2 %-enheter mindre skatt än vid 400 % och vid 900 % uppgång är det 3 %-enheter mindre än vid 400 % så vinsten är inte jättestor.

Om du tror på fondens inriktning hade jag låtit pengarna stå, iaf tills du vet vad du skall använda dem till. Om du skall använda dem till husköp eller något annat viktigt om ett eller par år hade jag dock sålt dem nu för att ta hem vinsten och kanske placerat en liten del i en global indexfond, dock inte allt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar :) Ja tyvärr har jag inga förluster att kvitta med. Började med sparande i indexfonder för något halvår sedan, annars har jag inte varit någon flitig investerare i aktier eller fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Kolla gärna in Jans verktyg där du kan räkna ut om det är värt att flytta ditt sparande till ett ISK eller ej!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-13 klockan 19:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.