Schablonskatt på fondkonto?
Sök:

Schablonskatt på fondkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ChB

ställde för sedan frågan: Schablonskatt på fondkonto?

Jag har förstått det så att man betalar schablonskatt på ISK, men inte på fonder som man har på fondkonton. Är det inkorrekt? Skatteverket har tagit schablonskatt på både ISK behållningar och fondkonto…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det stämmer att du inte betalar schablonskatt på en fonddepå. Däremot betalar du skatt på alla försäljningar (om du gjort vinst). Om du till exempel har fonder eller aktier som lämnar utdelning så skattar du på utdelningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja, du betalar skatt för schablonintäkt på depå.

  ”Schablonintäkten ska redovisas som inkomst av kapital och den beräknas till 0,4 % av värdet av fondandelarna vid årets ingång.

  För en fysisk person innebär detta att den faktiska skatten blir 0,12 % (0,4 * 30 %) av värdet på fondandelarna vid ingången av året.”

  https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/vardepapper/privatvardepapperfaq/schablonintaktpafondandelarvadardet.5.133ff59513d6f9ee2eb3682.html

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
 2. Vit pil

  Jaha, dethade jag helt missat. Vad märkligt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kan det vara så att ditt fondkonto har schablonintäktsbeskattas? https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/vardepapper/privatvardepapperfaq/schablonintaktpafondandelarvadardet.5.133ff59513d6f9ee2eb3682.html

Schablonintäkt är annat än schablonskatt.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 19:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.