Schablonskatt vs ränta på konto
Sök:

Schablonskatt vs ränta på konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Schablonskatt vs ränta på konto

Om man flyttar ut kontanta pengar från Isk till Avanzas konto med 0,65 % för att man inte har dem investerade och vill undvika schablonskatten över kvartalsgränsen, borde inte den lilla räntan på kontot utanför åtminstone kompensera för schablonskatten som dras under det kvartal man sätter in pengarna för att tex göra en kort affär, som köpa och sälja aktier vid tex börsintroduktion/nyemission?

Så att man undviker mer schablonskatt för att man ligger kvar över kvartalsgränser.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Varför jag undrar är för att det generella rådet är ju att inte flytta in och ut pengar från ISK-kontot då det ökar skattepåslage.

Men med räntan från tex Avanzas konto borde det väl kompensera in och ut-flytt vid tex kortare affärer som emissioner mm.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Någonstans i bloggen eller Avanza hemsida räknar hur många dagar är lönsamt att ha pengar utanför ISK i sparkonto. Sedan flyttar tillbaka ISK. Eftersom ISK schablonskatt varierar varje år ska man räkna om varje år.
  Enlig formel i bloggen eller Avanza hemsida, räknar jag 2019.
  Ränta: 0,65%, ISK schablonskatt ISK 0,453%
  (0,453/4)/(0,65/365)=63 dagar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Har man alltså efter 63 dagar på kontot med ränta 0,5% kvittat det man förlorade på den schablonskatt som dras på det belopp man sätter in och tar ut från Isk under ett kvartal?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Räkning: 2020 ISK schablonskatt 0,375%
  Te.x. Ränta: 0,65% per år, ISK schablonskatt 0,375%—>53 dagar
  Ränta 0,5% per år ISK schablonskatt 0,375%—>69 dagar
  Ju mindre ränta du får desto längre tid.
  Om ränta är rörlig ska du räkna genomsnitt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  MLT
  Precis det jag var ute det
  Tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-12 klockan 11:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.